Problema transnistreană | Anatol Țăranu: 'Este vorba despre niște aranjamente în culise, care ar putea să se facă între marile puteri și despre care publicul larg încă nu cunoaște'
-
07 Octombrie 2019 14:03
O nouă rundă de a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” va avea loc miercuri și joi la Bratislava, urmând a fi discutate chestiuni de consolidare a încrederii. Analiștii politici sunt, însă, îngrijorați că în cadrul acestei întrevederi ar putea fi pus în discuție și un proiect de federalizare a Republicii Moldova, vehiculat în ultimul timp. Autoritățile dau, însă, asigurări că nu se discută federalizarea Republicii Moldova, relatează Radio Chișinău.
Negocierile vor fi găzduite de Președintele OSCE în exercițiu, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, și de Reprezentantul Special pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini. La întâlnirea în formatul „5+2” va fi examinat stadiul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii convenite în cadrul pachetului „Berlin-plus”și vor fi analizate posibile chestiuni prioritare noi și complementare, potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE la Chișinău.
Analiștii politici consideră că nu există nicio premisă pentru a aștepta semnarea unor decizii importante la Bratislava. În schimb, în presă se vorbește despre riscul inițierii unor discuții despre un proiect de federalizare a Republicii Moldova, temere exprimată și de fostul ambasador la Moscova, Anatol Țăranu:
'Este vorba despre niște aranjamente în culise, care ar putea să se facă între marile puteri și despre care publicul larg încă nu cunoaște. Dacă nu există această înțelegere în culise sau, cel puțin, nu toate lucrurile au fost aranjate bine, atunci trebuie să ne așteptăm la niște lucruri banale privind deciziile care vor fi luate la Bartislava', a spus Anatol Țăranu.
Aceeași opinie este exprimată și de expertul Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control.
'Decizii concrete nu vor fi uate, dar partea moldovenească, în persoana președintelui Igor Dodon probabil va încerca să pună în discuții proiectul conceptului discutat deja pe larg în mass-media. Eu mizez pe rațiunea partenerilor că acest concept nu va fi pus nici măcar în discuție, cu atât mai mult acceptat', a menționat Ion Leahu.
Mai mulți experți consideră că Igor Dodon ar fi promotorul unui proiect de federalizare a Republicii Moldova. El a discutat acest subiect și cu fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, înainte de schimbarea puterii politice la Chișinău. Igor Dodon, neagă însă posibilitatea federalizării.
Premierul Maia Sandu a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că nu va fi semnat nici un document care să contravină intereselor naționale, referindu-se în mod expres la inadmisibilitatea federalizării.
Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc la sfârșitul lunii mai 2018, la Roma.