Problema migranților trimiși de Belarus peste graniță se accentuează. Miniștrii de interne UE se reunesc de urgență

  • 18 August 2021 10:10
Problema migranților trimiși de Belarus peste graniță se accentuează. Miniștrii de interne UE se reunesc de urgență

Miniștrii de interne ai statelor membre UE se vor reuni, miercuri, într-o reuniune extraordinară pentru a discuta situația migranților trimiși de regimul Lukașenko peste graniță în mai multe țări europene - Lituania, Letonia și Polonia.

Reuniunea a fost convocată de președinția slovenă a Consiliului UE, după ce aceasta a primit o solicitare în această privință din partea ministrului de interne lituanian Agne Bilotaite. În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranți au ajuns în Lituania, Letonia și Polonia relatează DIGI24.

Confruntată cu un val de migranți în ceea ce consideră a fi un „război hibrid” dus de dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, Lituania a anunțat că migranții care încearcă să pătrundă în țară vor fi respinși, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranți i-au trecut granița venind dinspre Belarus, comparativ cu 100 în întregul an 2020. În plus, Lituania a început să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul. Letonia a adus acuzații similare la adresa Belarusului, conform Agerpres.

Deși situația din Afganistan nu se află oficial pe agenda reuniunii miniștrilor de interne europeni, este de așteptat ca aceștia să abordeze și perspectiva unui val de refugiați afgani, după ce recent la Kabul puterea a fost preluată de talibani. Unii lideri din UE se gândesc deja la unele strategii pentru a se evita situația din 2015-2016, când peste 1,1 milioane de solicitanți de azil au venit în Germania, mulți dintre ei sirieni.

În timp ce unii politicieni europeni, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați și diverse ONG-uri au subliniat necesitatea protejării persoanelor vulnerabile în contextul crizei afgane, țări precum Franța, Germania, Grecia și Italia au avertizat că UE trebuie să evite un nou val de refugiați. Blocul european ar trebui să furnizeze sprijin țărilor vecine Afganistanului pentru ca refugiații să rămână în regiune, a susținut cancelarul german Angela Merkel la începutul săptămânii.

La reuniunea de miercuri vor participa și reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), ai Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), ai Agenției UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii (Europol) și ai Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO). 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău