Privatizările ar putea fi monitorizate de un grup de experți
-
01 Martie 2016 13:10
Un grup format din mai mulți experți în economie ar putea să monitorizeze procesul de privatizare a bunurilor statului, care a fost anunțată recent.
Din grup ar putea face parte 4-5 economiști, inclusiv de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Cu o propunere în acest sens a venit administratorul principal al Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Marin Ciobanu a menționat că aceasta va fi o poziție civică pentru că multă lume nu cunoaște substraturile privatizărilor.
Administratorul ZEL Bălți a menționat că pentru implementarea unei asemenea inițiative nu este nevoie de un cadru normativ special. „Trebuie să se adune câțiva economiști care vor analiza caietul de sarcini, cine participă, cum a fost tenderul pentru privatizare. Totodată, ei pot monitoriza dacă tot procesul de privatizare a avut loc transparent. Putem să oferim câțiva experți ca să spună cum se elaborează toate segmentele: organizarea, anunțarea, cooptarea investitorilor potențiali”, a declarat Marin Ciobanu.
Potrivit lui Marin Ciobanu, în Moldova nu se face corect procedura de privatizare, un exemplu în acest sens fiind Aeroportul Internațional Chișinău. „În cazul privatizării aeroportului a fost anunțat tenderul vara. Cine să vină să investească 40-50 de milioane de dolari, când Consiliul de conducere ale corporațiilor mari nu este pe loc?”, a menționat Marin Ciobanu.
În așa situații, administratorul ZEL Bălți se întreabă de ce aceste privatizări nu sunt monitorizate de economiști. „Termenul de privatizare nu trebuie să fie de o lună, dar de șase luni. Trebuie să facem demersuri peste hotare ca să anunțăm privatizările, doar avem misiuni diplomatice prin intermediul cărora am putea face acest lucru”, a afirmat Marin Ciobanu. În opinia sa, trebuie să existe o competiție sănătoasă între companii, cu investitori reali.
Agenția Proprietății Publice a anunțat o nouă rundă de privatizare, în perioada 19 februarie- 8 aprilie, pentru un șir de bunuri din proprietatea publică de stat. Printre acestea se regăsesc SA „Barza Albă”, „Tutun –CTC”, Magazinul Universal Central „UNIC”, „Floare - Carpet” și altele. Suma totală care se estimează să fie obținută din vânzarea pachetelor de acțiuni a 24 de societăți pe acțiuni este de peste un miliard de lei.