Prin tam-tam cu „frontiera de stat a Transnistriei” Moscova ne-a încercat de minte

  • 05 Iulie 2013 09:37
Prin tam-tam cu „frontiera de stat a Transnistriei” Moscova ne-a încercat de minte

REVISTA PRESEI DIN 5 IULIE

Punctele de control al imigrației au un rol important în luptă cu terorismul, susține într-un interviu din Timpul șeful Delegației Europene în R. Moldova, Dirck Schuebel. El a vorbit despre securizarea frontierei de Est a Republicii Moldova și sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, este foarte important controlul migrației. Aceste puncte de control nu vor împiedica circulația persoanelor, ci doar vor preveni orice intrare ilegală dinspre malul drept al Nistrului, susține ambasadorul european.

Prin tam-tam cu „frontiera de stat a Transnistriei” Moscova ne-a încercat de minte, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău. Desprinderea regiunii transnistrene de Republica Moldova nu intră în planurile ei, cel puțin nu la această etapă. Potrivit autorului, rolul Transnistriei de ancoră legată de picioarele RM, se încheie. De aceea, mai curând Moscova își dorește federalizarea RM cu drept de veto pentru Tiraspol asupra politicii interne și externe a Chișinăului. Moscova urmărește rămânerea RM în sfera ei de influență.

Sorina Ștefârță comentează în Ziarul Național recenta declarație a Partidului Comuniștilor în care condamnă deportările. Realitatea pare să fie mult mai simplă și mai perfidă și constă în faptul că mințile malefice ale acestei formațiuni politice au mai găsit o modalitate de a-și promova „valorile”. Drept care, au băgat zilele de 13 iunie 1941 și 6 iulie 1949 în aceeași oală cu cei „200 de ani de la unirea Basarabiei cu Rusia”, cu „restabilirea bunelor nume ale lui Pavel Tkacenko, Haia Livșiț, Grigori Kotovski etc.”, dar și a „datei de 28 iunie, ca un moment de cotitură crucial în restabilirea statalității moldovenești”. Să scrii așa ceva, pretinzând că deplângi soarta celor prăpădiți prin Siberii este dovadă de mare acrobație politică. Dar și mai mult e proba de nesimțire, scrie Ziarul Național.

Comemorare și manipulare - Vitalie Ciobanu scrie în Adevărul despre folosirea personalităților istorice în scopuri politice. Potrivit autorului, la noi obiceiul acesta capătă proporții grotești, care mărturisesc starea degradată a conștiinței publice și o profundă schizofrenie identitară. Autorul se referă la recenta comemorare a lui Ștefan cel Mare, când au depus flori la statuia și conducerea țării opoziția comunistă, precum și de confruntarea penibilă din Parlament, din ziua de 28 iunie a.c., când unii se ridicau în picioare în semn de reculegere față de victimele regimului bolșevic de ocupație, iar alții băteau cu picioarele în podea ca nesimțiții.

Adevărul mai scrie că în curând, vom fi obligați să ducem copiii de până la 12 ani cu mașina doar în scaune speciale, care ajung să coste chiar și 8.000 de lei. Unii șoferi se plâng și de limita de vârstă prea mare, în timp ce alții cred că acest punct trebuia să fie de mai multă vreme în codul rutier. Printre modificările la regulamentul de circulație rutieră, propuse de Ministerul Afacerilor Interne, sunt prevăzute 37 de indicatoare și benzi de semnalizare noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău