Primul document de politici în domeniul horticulturii, supus discuțiilor publice

  • 05 Martie 2019 13:07
Primul document de politici în domeniul horticulturii, supus discuțiilor publice

Un program strategic în domeniul horticol este foarte necesar pentru Republica Moldova, în condițiile în care anul 2018 a fost unul complicat și a scos în evidență multe provocări ale sectorului. Astfel, proiectul Programului de dezvoltare a horticulturii în Moldova pentru 2019-2025, primul document de politici în domeniu elaborat în ultimii ani, prevede ca în următorii șapte ani să fie sporită competitivitatea produselor horticole, accelerate investițiile și inovațiile în domeniul, formată o forță de muncă competitivă specifică sectorului și asigurat un mediu de afaceri competitiv.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, a spus la primele dezbateri publice pe marginea proiectului că volumul horticol general în 2018 a fost de circa 730 de mii de tone, iar acest program strategic în domeniul horticol va sta la baza programelor de subvenționare a sectorului pentru anii următori. Potrivit secretarului, sectorul horticol este unul important pentru economia Republicii Moldova, el furnizează produse alimentare pentru consumul intern, dar și livrează produse pentru export, relatează IPN.

Conform proiectului, în perioada 2019-2025 sectorul horticol în Republica Moldova va avea un trend pozitiv de dezvoltare. Se prognozează creșterea volumului producției horticole cu 123% către anul 2025, dat fiind modernizarea continuă a tehnologiilor aplicate. Totodată importul de producție horticolă se va reduce cu 25,6% și se vor limita la asigurarea cu legume tradiționale pentru sezonul rece și unele fructe pentru asigurarea gamei sortimentale premiu în retail.

Proiectul programului prevede acțiuni pentru sporirea exportului de producție horticolă, care cantitativ și valoric ar urma să crească de la 295 milioane de dolari în 2019 – la 618 milioane de dolari în 2025. Creșterea prognozată a exportului se bazează pe diversificarea piețelor de export și a prețurilor avantajoase. Conform estimărilor, pentru această perioadă sunt necesare investiții pentru dezvoltarea sectorului horticol autohton de 14 miliarde de lei, dintre care 4,2 milioane de lei vor constitui subvenții din partea statului. Cele mai mari investiții sunt preconizate în infrastructura post-recoltare, care până în 2025 vor fi de 7 miliarde de lei.

După consultarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025 cu toți factorii interesați, documentul va fi transmis pentru aprobare Guvernului.

Proiectul Programului de dezvoltare al horticulturii în Moldova pentru 2019-2025 a fost dezvoltat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău