Primul caz de donare a plasmei sanguine pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, înregistrat în R.Moldova

  • 21 Aprilie 2020 18:11
Primul caz de donare a plasmei sanguine pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, înregistrat în R.Moldova

Astăzi, 21 aprilie, unul dintre pacienții tratați de COVID-19 a donat plasmă sanguină pentru tratament. Este primul caz înregistrat în R. Moldova, anunță Ministerul Sănătății

Atfel, primul donator este șeful SMURD, Dumitru Carasic.

„Marți, 21 aprilie,  unul dintre pacienții tratați de Covid 19 a donat plasmă sanguină. Este primul caz înregistrat în țara noastră. Această metodă de tratament este reglementată în Republica Moldova  din 13 aprilie, respectiv din această dată, cadrele medicale din spitale au început să informeze pacienții însănătoșiți. După cum vă vorbeam, plasma poate fi recoltată doar după 14 zile de la însănătoșirea totală, deci numai după această perioadă o să reușim să avem mai mulți donatori. Totuși, conștientizându-se importanța plasmei convalescente pentru tratamentul formelor grave de COVID-19, personalul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, instituție medico-sanitară cu cel mai mare număr de pacienți tratați și externați până în prezent, va contacta telefonic persoanele tratate și externate până în 13 aprilie, pentru ai informa și pentru a prelua acordul  acestora. Ulterior, spitalul va transmite către  Centrul Național de Transfuzie a Sângelui datele pacienților care vor fi dispuși să doneze, iar specialiștii instituției noastre vor interveni promt în recoltarea plasmei”, a precizat  directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.

Potrivit ministerului, plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă.  Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

Interviul cu directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, despre ce prevede tratamentul cu plasmă poate fi citit AICI.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău