Prim-ministrul Dorin Recean: „Ne dorim instituții și sisteme reziliente și le vom construi pentru a oferi siguranță maximă cetățenilor și mediului de afaceri”

  • 28 Aprilie 2023 17:31
Prim-ministrul Dorin Recean: „Ne dorim instituții și sisteme reziliente și le vom construi pentru a oferi siguranță maximă cetățenilor și mediului de afaceri”

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la cea de-a doua reuniune a Grupului de lucru pentru securitatea cibernetică a infrastructurii critice. În cadrul reuniunii, au fost transmise echipamente de securitate cibernetică, inclusiv hardware, software și suport de configurare. Asistența americană vine prin programul regional de digitalizare și reziliență a infrastructurii critice (CIDR), lansat în anul 2022 de către USAID. Aceasta va ajuta instituțiile naționale să protejeze și să consolideze sistemele informaționale cheie, asigurând furnizarea continuă a serviciilor guvernamentale de bază pentru cetățenii Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Șeful Executivului a apreciat suportul oferit de Statele Unite ale Americii pentru un domeniu de importanță majoră în contextul provocărilor și amenințărilor hibride. „Acum, când toate plățile pot fi efectuate online, iar serviciile guvernamentale sunt digitalizate, ne expunem automat unor riscuri de securitate cibernetică. Ne dorim instituții și sisteme reziliente și le vom construi pentru a oferi siguranță maximă cetățenilor și mediului de afaceri”, a spus premierul Dorin Recean. 

„Acest echipament va ajuta Republica Moldova să prevină, descurajeze și să răspundă mai bine la atacurile cibernetice. Premierul Dorin Recean a stabilit construirea rezilienței cibernetice a țării dumneavoastră ca o prioritate și suntem bucuroșii că putem oferi astăzi această asistență importantă”, a menționat ambasadorul Kent Logsdon.

Grupul de lucru pentru securitatea cibernetică a infrastructurii critice din Republica Moldova este format din 16 membri permanenți și membri invitați din cadrul ministerelor și agențiilor, operatori de infrastructură critică și sectorul privat, fiind susținut de experți în securitate cibernetică.

În următoarea perioadă, membrii grupului vor lucra împreună pentru a discuta necesitățile naționale de securitate cibernetică și vor face recomandări în domenii precum reglementări și conformitate, dezvoltarea forței de muncă în domeniul cibernetic și vor efectua schimbul de informații despre amenințările și răspunsurile la atacuri cibernetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău