Prim-ministra Natalia Gavrilița, la întrevederea cu Laura Codruța Kövesi. Evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției - printre subiectele abordate în cadrul discuției

  • 12 Iulie 2022 14:42
Prim-ministra Natalia Gavrilița, la întrevederea cu Laura Codruța Kövesi. Evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției - printre subiectele abordate în cadrul discuției

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, astăzi, cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției și perspectivele de colaborare a țării noastre cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda.

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției, iar „organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor”.  

Astfel, au fost create mecanisme noi care vor permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa învinuitului și condamnarea infractorilor care au fugit din Republica Moldova, chiar dacă aceștia nu sunt în țară. De asemenea, Executivul a aprobat aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor dobândite pe căi ilicite. Totodată, prim-ministra a vorbit despre reforma procuraturii, a sistemului judiciar și adoptarea Legii pre-vetting, în baza căreia va fi verificată integritatea potențialilor candidați pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Din primele luni, am prioritizat reformarea sistemului justiției. Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta țara. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Natalia Gavrilița.

La rândul său, Laura Codruța Kövesi a apreciat efortul depus de autorități pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE, subliniind că acțiunile întreprinse până acum de Executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European: „Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”.

Părțile au mai  discutat despre cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE. În acest sens, urmează a fi semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre EPPO și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor  căutate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău