Primele raiduri aeriene asupra unei zone kurde din Irak din ultimele 17 luni

  • 21 Martie 2021 10:07
Primele raiduri aeriene asupra unei zone kurde din Irak din ultimele 17 luni

Forțele aeriene ale Turciei au efectuat sâmbătă seara atacuri împotriva unei zone deținute de milițiile kurde în nordul Siriei, pentru prima oară în ultimele 17 luni, potrivit informațiilor furnizate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), informează duminică AFP.

"Un avion de luptă turc a vizat poziții militare ale Forțelor Democratice Siriene (SDF, dominate de kurzi) din satul Saida, în apropierea orașului Ain Issa", a informat OSDH.

"Acestea sunt primele raiduri aeriene după Operațiunea "Sursa păcii" lansată în octombrie 2019 de Ankara împreună cu grupările siriene aliate împotriva SDF din nordul Siriei, a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Operațiunea, întreruptă după acorduri negociate cu Washington și Moscova, a permis Turciei să obțină controlul asupra unei zone frontaliere pe o lungime de 120 de kilometri și înaintând aproximativ treizeci de kilometri pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, orașul Ain Issa și împrejurimile sale au rămas în mâinile forțelor kurde.

Raidurile aeriene de sâmbătă seara au avut loc în timp ce la periferia acestei localități strategice s-a constatat o intensificare a luptelor, potrivit OSDH.

"Ciocnirile au continuat între cele două tabere în ultimele 24 de ore (...) Forțele turce se luptă să avanseze în timp ce SDF a reușit să distrugă un tanc turc", a declarat Abdel Rahmane.

Unitățile de Protecție ale Poporului (YPG), parte integrantă a SDF, sunt considerate de Ankara drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept grupare teroristă de Ankara și aliații săi occidentali.

În același timp însă, această miliție kurdă s-a aflat în fruntea luptei armate împotriva grupării Stat Islamic din Siria, cu sprijinul coaliției internaționale anti-jihadiste.

Pentru a opri expansiunea teritorială a YPG în nordul Siriei, Ankara a realizat începând cu 2016 trei ofensive militare care i-au vizat atât pe luptătorii Statului Islamic cât și pe cei kurzi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău