Primele măsuri pentru susținerea fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale au fost anunțate de ministrul Vladimir Bolea
-
29 August 2024 10:46
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, a prezidat ieri, 28 august, ședința Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). În cadrul acestei ședințe, ministrul Vladimir Bolea a promovat primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024, având ca scop facilitarea accesului acestora la resursele necesare pentru continuarea activităților agricole și menținerea stabilității economice în sector, transmite Radio Chișinău.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, măsurile propuse includ:
- reducerea penalităților de întârziere pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. ADMA va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
- acordarea unei vacanțe de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.
- suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.
Prin aceste decizii MAIA vine în sprijinul fermierilor care se confruntă cu dificultăți majore din cauza condițiilor climatice nefavorabile, asigurându-le sprijinul necesar pentru a-și continua activitatea și a menține stabilitatea sectorului agricol.