Prime rezultate pozitive pentru testele realizate de Moderna privind a treia doză a vaccinului său

  • 06 Mai 2021 14:04
Prime rezultate pozitive pentru testele realizate de Moderna privind a treia doză a vaccinului său

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat miercuri o serie de prime rezultate pozitive furnizate de testele ce au vizat atât o versiune modificată a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat special împotriva variantei sud-africane, cât și studierea efectului generat de administrarea celei de-a treia doze a serului inițial, informează AFP.

"Suntem încurajați de aceste date noi, care ne consolidează încrederea în ideea că strategia noastră (a dozelor de rapel) ar trebui să asigure o protecție împotriva noilor variante", a declarat într-un comunicat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna.


La noul studiu au participat patruzeci de persoane deja vaccinate - care au primit ambele doze ale vaccinului inițial Moderna - într-o perioadă cuprinsă între șase și opt luni înaintea acestor teste.

Unele au primit a treia injecție cu noua formulă a serului (denumită mRNA-1273.351) dezvoltată contra variantei sud-africane, iar altele, cea de-a treia doză a vaccinului inițial.


Ambele opțiuni "au crescut titlurile (nivelurile, n.r.) de anticorpi neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 și a două variante îngrijorătoare", mai exact varianta sud-africană și cea braziliană, au precizat reprezentanții companiei Moderna.

Concentrațiile de anticorpi au fost măsurate la două săptămâni după administrarea celei de-a treia doze. Concentrațiile "au crescut la niveluri similare sau chiar mai ridicate" decât cele identificate după prima serie de imunizare ce a constat în două injecții, au subliniat specialiștii americani.

Formula de vaccin dezvoltată special împotriva variantei sud-africane s-a dovedit a fi mai eficientă împotriva acesteia decât vaccinul inițial, a precizat comunicatul dat publicității de Moderna.

O altă opțiune de studiu - o doză conținând în același timp vaccinul inițial și noua formulă - se află de asemenea în studiu, dar niciun rezultat nu a fost deocamdată comunicat.

Vaccinul Moderna utilizează o nouă tehnologie, denumită ARN mesager (mRNA).

Această tehnică "permite sintetizarea rapidă de vaccinuri-candidate care includ mutații cheie ale virusului, permițând, potențial, o dezvoltare mai rapidă a viitoarelor vaccinuri alternative" împotriva noilor variante virale, a explicat Stephane Bancel.

"Vom continua să operăm atât de multe actualizări câte vor fi necesare pentru vaccinul nostru anti-COVID-19, pentru a ține pandemia sub control", a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău