Primarul satului Drepcăuți respinge acuzațiile lansate la adresa sa

  • 11 Iulie 2019 15:47
Primarul satului Drepcăuți respinge acuzațiile lansate la adresa sa

Primarul satului Drepcăuți, raionul Briceni, Ghenadii Ioxa, susține că de-a lungul anilor reprezentanții întreprinderii „Drebozaci” SRL „își bat joc de țăranii din localitate”, încearcă să inducă în eroarea societatea, autoritățile, dar și instanțele de judecată cu privire la situația reală legată de terenurile agricole din sat. Edilul spune că doar o comisie obiectivă va putea clarifica cum stau lucrurile în realitate.

Ghenadii Ioxa a convocat o conferință de presă la IPN pentru a respinge acuzațiile care i-au fost aduse de conducerea întreprinderii agricole și un grup de localnici. Primarul spune că aceștia au sugerat că el ar fi de vină pentru falimentarea întreprinderii, lucru care nu este adevărat.

Ghenadii Ioxa afirmă că, din 2015, are împuterniciri legale (procuri) de la aproximativ 300 de săteni pentru cotele de pământ și cotele valorice ale acestora. El spune că așa-zisele contracte prin care SRL „Drebozaci” ar arenda pământurile de la cotași au fost falsificate. „Nu poți să vii într-un sat, să iei pământurile a 1600 de persoane, să faci contracte false pe zece ani de zile”, menționează primarul.

Potrivit edilului, administratorul SRL „Drebozaci” se declară investitor străin de bună credință, care a adus bani în Drepcăuți. În realitate, „vine și acaparează un sat întreg, merge la bancă, contractează un credit, punând în gaj tehnica din cota valorică a oamenilor”, menționează Ghenadii Ioxa.   

Primarul mai spune că agentul economic le-a închis oamenilor accesul la propriile pământuri și a semănat abuziv terenurile. Sătenii s-au adresat în judecată, care a constat că agentul economic folosește terenurile fără să le plătească proprietarilor taxe de arendă. Ghenadii Ioxa spune că procesul a durat ani de zile nu este adevărat că instanța s-a pronunțat în câteva minute, cum au lăsat să se înțeleagă reprezentanții „Drebozaci”. Mai mult, sentința a fost menținută și de instanța de apel, și de CSJ.

Cât privește Ala Proca, localnica care l-a acuzat că și-ar fi permis în campania electorală presiuni și chiar agresiuni fizice, Ghenadii Ioxa spune că femeia este cea care, alături de contabila întreprinderii „Drebozaci”, au falsificat contractele cu cotașii. Aceste fapte au fost investigate de către organele de drept, însă astăzi nu se cunoaște nimic despre acel dosar. Potrivit edilului, dacă „nu ar fi existat intervenția unui grup clandestin, astăzi oamenii nu mai umblau pe drumuri și nu se pomeneau cu sechestre pe bunurile lor, iar conflictul nu mai dura atâția ani de zile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,6 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
19
Tue
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău