Primarul interimar Ruslan Codreanu a solicitat eliberarea din funcție a directorului grădiniței „Lăstăraș”

  • 14 Mai 2018 12:35
Primarul interimar Ruslan Codreanu a solicitat eliberarea din funcție a directorului grădiniței „Lăstăraș”

Conducerea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS) din capitală a stabilit mai multe nereguli la grădinița „Lăstăraș”. În urma informațiilor prezentate, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat eliberarea din funcție a directorului instituției preșcolare, transmite MOLDPRES.

Directorul grădiniței nr. 199, „Lăstăraș”, din municipiul Chișinău, Iana Ceaușceac, și șeful Asociației obștești cu aceeași denumire, condusă de soțul acesteia și fiul fostei directoare a aceleiași instituții, Dorian Bogașevschi, ar putea fi suspendați din funcție.

Rodica Guțu, directorul general interimar al DGETS, a menționat că activitățile extra-curriculare, care sunt contra plata, ce se efectuează în cadrul grădiniței, în timpul programului și sunt prestate de Asociația obștească „Lăstăraș”.

„Activitățile curriculare necesită a fi efectuate în prima jumătate a zilei. Acestea însă se fac doar în intervalul orelor 9.00 - 10.00, iar între 10.00 - 12.30 se desfășoară activitățile extra-curriculare, cu plată. Acest fapt periclitează activitățile și programul de plimbare și joc. Totodată, activitățile contra plată duc la abandonarea programului curricular”, a spus Guțu.

La rândul său, Ruslan Codreanu a cerut ca astăzi să fie anulat concursul prin care a fost aleasă noua directoare a grădiniței „Lăstăraș”, iar angajații să fie eliberați din funcție.

„Acest caz reprezintă imaginea educației în municipiu. Circa 14 mln de lei anual se colectează de la părinți. Pentru anul 2016 - 2017 activitățile extra-curriculare au fost prestate ilegal, pentru că instituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, pentru că nu dispune de autorizații. Practic părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis”, a afirmat Codreanu.

Un alt raport al Direcției municipale pentru Educație, Tineret și Sport a constatat că blocul alimentar al acestei grădinițe este „într-o stare deplorabilă”.

Totodată, în cadrul controlului nu a fost posibilă verificarea instituției la capitolul management financiar și patrimonial, deoarece directorul instituției și directorul adjunct pentru gospodărie se află în concediu medical, iar contabila-șef ar fi angajată de jumătate de an și nu cunoaște situația contabilă anterioară.

Primăria capitalei a fost sesizată de mai mulți părinți privind neregulile ce au loc în cadrul grădiniței „Lăstăraș”. La fel, aceștia au reclamat că în repetate rânduri de la părinți sunt solicitate taxe ilegale. 

Autoritățile au solicitat implicarea Centrului Național Anticorupție și a altor organe responsabile, inclusiv din domeniul achizițiilor publice, pentru a documenta activitatea administrației acestei grădinițe.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău