Primăria Capitalei va cere Parlamentului să-i fie restituite veniturile ratate din cauza reformei fiscale

  • 17 Septembrie 2018 20:52
Primăria Capitalei va cere Parlamentului să-i fie restituite veniturile ratate din cauza reformei fiscale

Reforma fiscală, adoptată de către Parlament la 26 iulie, va influența negativ încasările în bugetul municipiului Chișinău. O analiză făcută de către Direcția generală finanțe arată că în ultimul trimestru al anului 2018 municipalitatea va rata venituri de 80 de milioane de lei, ca urmare a intrării în vigoare a reformei fiscale la 1 octombrie, iar în 2019 – 400 de milioane de lei, transmite IPN.

Reforma fiscală, adoptată de către Parlament la 26 iulie, va influența negativ încasările în bugetul municipiului Chișinău, potrivit unei analize a Direcției generale finanțe. Studiul arată că în ultimul trimestru al anului 2018 municipalitatea va rata venituri de 80 de milioane de lei, ca urmare a intrării în vigoare a reformei fiscale la 1 octombrie, iar în 2019 – 400 de milioane de lei, transmite IPN.

Autoritățile locale vor face demersuri către Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului ca să examineze posibilitățile de restituire a veniturilor ratate de către municipalitate, a declarat primarul interimar Ruslan Codreanu, la ședința Primărie.

Amintim că săptămâna trecută și fosta șefă a Direcției Finanțe Chișinău, Veronica Herța, atenționa că modificările la codul fiscal, care vor intra în vigoare la 1 octombrie, vor prejudicia bugetul Capitalei pentru anul 2019 cu 200 de milioane de lei și că există riscul ca în bugetul municipal pentru anul viitor să nu fie incluse investițiile capitale în Chișinău. 

Amintim că Parlamentul a votat la încheierea sesiunii de vară mai multe proiecte de reformă fiscală, printre care și trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de 7 și 18% existente în prezent. Totodată va fi dublată scutirea personală până la 24 de mii de lei. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău