Prima zi la Adunarea Generală ONU. Maia Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni și i-a fost acordat Premiul „Freedom Fighter”

  • 19 Septembrie 2023 08:26
Prima zi la Adunarea Generală ONU. Maia Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni și i-a fost acordat Premiul „Freedom Fighter”

În cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023, transmite Președinția.

În pofida provocărilor recente, precum pandemia Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Moldova și-a consolidat angajamentul către ODD. Președinta a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Totodată, Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat Președintei Sandu Premiul „Freedom Fighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere. În discursul său, Președinta a subliniat determinarea țării noastre de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Moldovei. 

În marginea Adunării Generale a ONU, Președinta Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum Președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău