Prima țară europeană care califică drept „genocid” tratamentul pe care China îl aplică minorității uigure

  • 26 Februarie 2021 08:43
Prima țară europeană care califică drept „genocid” tratamentul pe care China îl aplică minorității uigure

Olanda este prima țară europeană care califică drept „genocid” tratamentul aplicat minorității uigure din China. Parlamentul olandez a adoptat o moțiune în acest sens, fără caracter obligatoriu pentru guvern, informează Agerpres.

„În China are loc un genocid împotriva minorității uigure”, afirmă moțiunea parlamentară olandeză, fără a acuza însă direct guvernul de la Beijing.

Documentul consemnează însă că acțiunile autorităților chineze, cum ar fi „măsurile cu scopul de a împiedica natalitatea” și existența unor „lagăre de pedeapsă”, intră sub incidența Rezoluției 260 a Organizației Națiunilor Unite, cunoscută drept Convenția împotriva genocidului.

Canada a adoptat deja săptămâna aceasta o rezoluție similară, dar Olanda este prima țară europeană care se pronunță în acești termeni.

Partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte a votat împotriva rezoluției, care nu impune guvernului nicio acțiune. Un purtător de cuvânt al executivului a declarat că va răspunde moțiunii mai târziu.

Comunitatea uigură din regiunea Xinjiang, din China, este vizată de o politică agresivă de control al populației și sterilizare forțată în cadrul „unei strategii mai vaste de dominație etno-rasială” a guvernului de la Beijing, se arată într-un studiu publicat luni și citat de AFP

Uigurii, în principal musulmani și vorbind în mare parte o limbă de origine turcică, sunt unul din cele 56 de grupuri etnice din țară. Ei reprezintă ceva mai puțin de jumătate din cele 25 de milioane de persoane care trăiesc în Xinjiang, un imens teritoriu semideșertic din nord-vestul Chinei, vizat mult timp de atentate sângeroase, care au fost atribuite separatiștilor și islamiștilor de către Beijing.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău