Prima rundă de discuții PSRM-Blocul ACUM. Ce au declarat reprezentanții celor două formațiuni

  • 11 Aprilie 2019 13:59
Prima rundă de discuții PSRM-Blocul ACUM. Ce au declarat reprezentanții celor două formațiuni Politik.md

Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au avut astăzi o primă rundă de discuții, care însă s-a desfășurat în contradictoriu, ambele părți insistând pe propunerile sale.

Socialiști insistă să fie creată o alianță majoritară, ideea este însă respinsă de Blocul ACUM, care optează petru adoptarea legilor care ar asigura așa-numita dezoligarhizare a Republicii Moldova. 

Întrevederea a avut loc la inițiativa Partidului Socialiștilor, care zilele trecute a lansat o serie de condiții care ar sta la baza unei viitoare coaliții. Socialiștii doresc împuterniciri sporite pentru șeful statului, consolidarea statutului limbii ruse, funcția de președinte al Parlamentului, precum și portofoliile de miniștri la apărare și externeîn viitorul Guvern. 

„Noi suntem gata să examinăm pachetul Dvs. de legi, dar vrem să știm dacă sunteți sau nu gata să examinați proiectele noastre: legile, capacitatea instituțiilor, inclusiv a instituției prezidențiale și partajarea responsabilităților de guvernare. Și am zis, noi suntem gata să susținem un guvern care ar veni din partea Blocului ACUM, cu excepția celor două ministere”, a subliniat Ceban.

Pe de altă parte, Blocul ACUM insistă pe adoptarea inițiativelor sale, lansate acum o lună. Printre acestea sunt demiterea mai multor funcționari, precum procurorul general, conducerea CNA, SIS, anularea sistemului mixt de vot și altele. Reprezentanții Blocului au anunțat că optează în continuare pentru un guvern minoritar, dar că nu doresc să facă o alianță cu PSRM. 

„Pentru noi este evident că Blocul ACUM nu poate să facă coaliție cu PSRM. Este un subiect asupra căruia nu putem discuta. Noi avem divergențe fundamentale, noi avem diferite ideologii. Dar există câteva lucruri comune pe care și noi și voi le-am promis alegătorilor noștri – eliberarea statului din captivitate”, a afirmat Alexandru Slusari.

Discuțiile în contradictoriu au durat aproape o oră jumătate, dar în final, pozițiile părților au rămas același: PSRM este gata să susțină majoritatea inițiativelor Blocului ACUM, dar după formalizarea unei majorități parlamentare, care să voteze și inițiativele sale, iar Blocul optează pentru adoptarea în comun a legilor care ar asigura independența instituțiilor statului, dar nu este gata să facă alianță cu socialiștii.

La declarațiile pentru presă de după întrevedere, PSRM i-a acuzat pe cei de la Blocul ACUM de intransigență, iar ultimii susțin că nu au primit un răspuns clar dacă PSRM exclude o alianță cu Partidul Democrat.

Socialiștii ar urma să ia o decizie în privința acțiunilor de mai departe la Consiliul Republican al partidului, care va avea loc mâine. Fruntașii PSRM au menționat în ultimele zile că în prezent nu este discutată opțiunea unor negocieri cu Partidul Democrat și susțin că în cazul în care nu seva obține un compromis cu Blocul ACUM ar putea să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău