Prima reacție după discuțiile la Comisia de la Veneția: se așteaptă demisia tuturor judecătorilor CC (ZDG)

  • 20 Iunie 2019 19:16
Prima reacție după discuțiile la Comisia de la Veneția: se așteaptă demisia tuturor judecătorilor CC (ZDG)

Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, susține că opinia persoanelor cu care a discutat la Comisia de la Veneția este că încrederea în Curtea Constituțională din R. Moldova ar putea fi restabilită doar prin demisia tuturor judecătorilor, potrivit Ziarului de Gardă.

Nicolae Eșanu, care este reprezentant al R. Moldova la Comisia de la Veneția, mai precizează, într-u mesaj publicat pe Facebook, că mulți dintre interlocutorii săi „au fost șocați că nu a existat o opinie separată”, referitor la actele recente adoptate de CC, mai notează sursa citată

„Absolut toți cei cu care am discutat aici la Veneția spun că restabilirea increderii in Curtea Constitutionala nu este posibila daca nu pleaca toti judecatorii care au compromis definitiv aceasta institutie. Si au ramas surprinsi cind eu am spus ca nu prea cred ca vor demisiona. Ma bucur ca am gresit si deja a fost depusa prima cerere care a fost salutata aici si cei cu care am mai discutata spera ca eu sa nu am dreptate si ca exemplul Presedintelui va fi urmat si de ceilalti judecatori. Apropo, multi dintre interlocutori au fost socati ca nu a existat nici o opinie separata”, scrie Nicolae Eșanu.

Comisia de la Veneția a examinat astăzi conflictul constituțional creat în R. Moldova, urmând ca mâine, 21 iunie, să emită un aviz în acest sens. Înainte de a-și exprima poziția, Comisia de la Veneția a organizat discuții, inclusiv, cu reprezentanții celor mai importante partide parlamentare din R. Moldova și ai președintelui țării. De la discuțiile de astăzi au lipsit reprezentanții PDM.

Comisia de la Veneția urmează să se expună cu privire la deciziile Curții Constituționale din R. Moldova, adoptate între 7-9 iunie, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului, după ce o solicitare în acest sens a fost făcută la 9 iunie, în plină criză politică la Chișinău, de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Menționăm că președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a anunțat astăzi demisia. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău