Prima navă cu grâu ucrainean a plecat din portul Cernomorsk

  • 12 August 2022 13:41
Prima navă cu grâu ucrainean a plecat din portul Cernomorsk

Încă două nave au plecat vineri din porturile ucrainene de la Marea Neagră, inclusiv una încărcată cu primele cantități de grâu ce vor fi exportate de Ucraina pe mare de la semnarea acordului internațional intermediat de ONU, a anunțat Ministerul Apărării din Turcia, informează Reuters.

Nava Sormovsky, sub pavilion Belize, a plecat vineri din portul Cernomorsk, transportând 3.050 tone de grâu, cu destinația provincia Tekirdag, nord-vestul Turciei, a precizat Ministerul Apărării din Turcia. Aceasta este prima livrare de grâu care a plecat pe mare din Ucraina, după invazia din 24 februarie.

Înainte de război, Ucraina și Rusia erau responsabile pentru o treime din exporturile mondiale de grâu. Tot vineri a plecat și nava Star Laura, sub pavilionul Insulelor Marshall, din portul ucrainean Pivdennyi, încărcată cu 60.000 de tone de porumb cu destinația Iran, a adăugat Ministerul Apărării din Turcia.

În total, 14 nave au plecat din Ucraina în ultimele două săptămâni, după acordul semnat în 22 iulie la Istanbul privind instaurarea unor culoare securizate care să permită exportul de cereale blocate în Ucraina. Până acum majoritatea cargourilor care au plecat din porturile ucrainene au avut la bord cereale care sunt destinate să fie folosite ca nutreț pentru animale sau pentru producția de biocombustibili. În prezent, Ucraina are aproximativ 20 de milioane de tone de cereale rămase din recolta de anul trecut, în timp ce recolta din acest an este așteptată să se ridice tot la aproximativ 20 de milioane de tone, scrie digi24.ro.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău