Prima misiune spre Marte exclusiv chinezească, a fost lansată cu succes
-
23 Iulie 2020 12:05
China a lansat cu succes, joi, de la centrul spațial din Wenchang, de pe insula tropicală Hainan (sud), prima misiune spre Marte exclusiv chinezească, misiunea Tianwen-1, în plină perioadă de rivalitate diplomatică și tehnologică cu SUA, transmite AFP, citată de Agerpres și RRA.
Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 și va ajunge pe orbita Planetei Roșii în februarie 2021, după ce va străbate distanța de la Pământ la Marte în aproximativ 7 luni.
Distanța dintre cele două planete variază, în funcție de poziția lor orbitală. Cea mai mică distanță între Pământ și Marte este de 55 de milioane de kilometri - distanță similară ocolului Pământului de 1.400 de ori.
Racheta Long March-5 a operat o serie de zboruri test, însă lansarea misiunii Tianwen-1 reprezintă și debutul său operațional, conform Xinhua. Racheta urmează să transporte sonda Tianwen-1 pe o orbită de transfer Pământ - Marte, fapt ce va reprezenta încă o premieră pentru această rachetă.
Misiunea Tianwen-1 este foarte ambițioasă, având drept obiective orbitarea Planetei Roșii și asolizarea unui rover autonom.
"Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte și un rover de explorare a suprafeței Planetei Roșii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte", a declarat Long Lehao, expert în rachete din cadrul Academiei chineze pentru tehnologii de Lansare.
În ultimii ani, China face progrese rapide în spațiu. Țara investește miliarde de euro în programul său spațial - lansează sateliți, intenționează să trimită oameni pe Lună, iar în luna mai a lansat o capsulă spațială, fără echipaj uman, o misiune crucială pentru pregătirea trimiterii de astronauți către viitoarea sa stație spațială, ''Tiangong'' (''Palatul celest").
Numită ''Tianwen'' (''Întrebări către cer''), misiunea chineză are trei obiective: să plaseze o sondă pe orbita marțiană, să coboare la suprafața Planetei Roșii și să amplaseze pe solul marțian un robot teleghidat pentru realizarea analizelor.
China a realizat deja o operațiune similară pe Lună, unde a trimis, în 2013, un mic rover teleghidat pe roți, numit ''Iepurele de jad'', și apoi pe succesorul acestuia, în ianuarie 2019 (pe suprafața ascunsă a Lunii, o premieră mondială).
Țara asiatică nu este singura interesată de misiunile marțiene. Statele Unite au trimis deja patru vehicule pentru explorare pe Marte și urmează să-l lanseze la 30 iulie pe al cincilea, numit ''Perseverance''. Acesta va ajunge la destinație în februarie 2021.
Agenția spațială chineză a dezvăluit numele primei sale misiuni de explorare a planetei Marte la 24 aprilie, dată care a coincis cu celebrarea Zilei Spațiului în China și cu cea de-a 50-a aniversare a lansării primului satelit chinez. Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA) a precizat că toate viitoarele misiuni ale Chinei ce vor viza explorări planetare se vor numi "Tianwen", pentru a simboliza cercetările științifice chineze din domeniul spațiului.
China a lansat cu succes primul ei satelit, Dongfanghong-1, în 1970, iar în 2013 a devenit a treia țară din lume care a plasat un astronaut pe orbită cu ajutorul unei rachete proprii, după fosta Uniune Sovietică și Statele Unite. De atunci, țara asiatică depune eforturi considerabile pentru a prinde din urmă Rusia și Statele Unite în acest sector de activitate și își dorește să devină o putere spațială majoră până în 2030.