Prima întrevedere între Victor Osipov și Nina Ștanski

  • 12 Martie 2015 13:59
Prima întrevedere între Victor Osipov și Nina Ștanski

Astăzi la Chișinău are loc prima întrevedere dintre reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului după formarea guvernului Republicii Moldova.

Unul din scopurile acesteia fiind și discuțiile privind reluarea negocierilor în formatul 5+2 care au fost întrerupte în iunie anul trecut. Întrevederea are loc în contextul conflictului armat din Ucraina, dar și al unei răciri a relațiilor dintre Chișinău cu Tiraspolul și Moscova.

Transnistria a revenit în atenția cancelariilor occidentale după agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei în estul acestei țări. La rândul său, Ucraina se arată tot mai îngrijorată față de existența la hotarul său vestic a unei regiuni secesioniste, controlată de Rusia și care depozitează muniție, păzită și de un contingent militar rus. Aceste îngrijorări vin și în contextul în care se vorbește și despre un scenariu al Moscovei de a crea așa-numita Novorosie formată dein regiunile din estul și sudul Ucrainei la care s-ar alipi și regiunea transnsitreană.

Faptul că Ucraina este îngrijorată de un posibil atac din partea armatei ruse dislocate în regiunea transnsitreană o demonstrează și faptul că în vara anului trecut a început să sape tranșee la hotarul cu Republica Moldova pe segmentul transnsitrean, inclusiv în condițiile în care nici nu a fost finalizată demarcarea hotarelor în zona regiunii secesioniste.

Între timp, Transnistria se confruntă cu mari probleme economice, inclusiv după ce Rusia, din cauza crizei interne, a încetat s-o mai sprijine financiar, așa cum a făcut în ultimele două decenii. Presa a scris că veniturile la bugetul regiunii sunt de patru ori mai mici decât cheltuielile, iar recent liderul separatist Evgheni Șeviuck a anunțat că salariile și pensiile vor fi reduse și vor fi achitate cu întârziere.

În contextul incertiutudinii politice din Republica Moldova legată de alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut dar și a crizei regionale, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol s-au antagonizat, iar negocierile în formatul 5+2, care și așa nu au înregistrat rezultate semnificative, au fost întrerupte în luna iunie 2014. Experții sunt însă sceptici în privința unor rezultate palpabile privind o posibilă „încălzire” a relațiilor dintre cele două părți.
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău