Prima explozie solară puternică din acest an (VIDEO)

  • 12 Martie 2015 11:36
Prima explozie solară puternică din acest an (VIDEO)

Prima explozie solară puternică din acest an a avut loc miercuri, 11 martie, și a fost îndreptată direct spre Pământ, conform experților, informează Agerpres.

Explozia solară din categoria X, cea mai puternică, a atins apogeul la ora 16:22 GMT, avându-și originea în pata solară denumită Active Region 12297 (AR12297). Imagini ale exploziei au fost surprinse de sonda spațială Solar Dynamics Observatory (SDO).

În regiunea solară AR12297 s-au produs mai multe explozii de intensitate medie în ultimele zile. Explozia puternică produsă miercuri a provocat o întrerupere de o oră a comunicațiilor radio pe frecvențe înalte în mai multe regiuni, conform specialiștilor de la U.S. Space Weather Prediction Center (SWPC) din Boulder, Colorado.

Explozia solară produsă miercuri a fost înregistrată ca o furtună solară de categoria X2.2, pe scara folosită pentru măsurarea acestor fenomene. Oamenii de știință clasifică exploziile solare puternice în trei categorii: C, M și X, unde C este categoria celor mai slabe astfel de evenimente, M corespunde furtunilor solare medii, iar X celor mai puternice. Exploziile din categoria X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din categoria M. Exploziile solare din categoria X2 și X3 sunt de două și respectiv de trei ori mai puternice decât cele din categoria X1.

Exploziile solare sunt deseori însoțite de ejecții de masă coronală (CME) - nori enormi de plasmă superfierbinte care se deplasează prin spațiu cu viteze de ordinul milioanelor de kilometri pe oră. Dacă radiațiile emise de o explozie solară ajung la Pământ în doar câteva minute, ejecțiile de masă coronală au nevoie de câteva zile, dar când ajung pot provoca furtuni geomagnetice care pot afecta sateliții de pe orbita terestră și pot duce la întreruperi ale rețelei de electricitate.

Deocamdată nu este sigur dacă explozia solară produsă miercuri a fost urmată și de o erupție coronală.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău