Previziuni sumbre pentru stânga Nistrului: economia regiunii urmează să cadă cu 18% în acest an (Revista presei)

  • 20 Decembrie 2022 10:14
Previziuni sumbre pentru stânga Nistrului: economia regiunii urmează să cadă cu 18% în acest an (Revista presei)

Sub paravanul libertății presei, Rusia desfășura un adevărat război informațional împotriva Europei pentru a o împiedica să sară în ajutorul Ucrainei. Europenii educați în spiritul pluralismului au suportat tocmai o săptămână atacul deșănțat al rușilor, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

Potrivit publicistului, mesajul celor 6 televiziuni cărora le-a fost suspendată licența recent, deși ușor ajustat contextului politic local, nu diferă în esență de mesajul televiziunilor ruse în Europa: cetățenii vor îngheța la iarnă din cauza refuzului Maiei Sandu de a merge la Putin să-i ceară reducerea prețului la gazele furnizate de „Gazprom”; aceasta e și cauza cauza inflației-record și a scumpirilor din Republica Moldova; de dragul cetățenilor, Maia Sandu trebuie să respecte „neutralitatea”, să nu condamne războiul din Ucraina și să nu-i sprijine pe ucraineni. Șor și Dodon speră că astfel vor ieși învingători în lupta cu actuala guvernare, dar este evident că ei profită de democrație pentru a dezinforma și manipula cu cinism alegătorii, subliniază Nicolae Negru. Contribuția pentru războiul lui Putin este camuflată în haina democratică a concurenței politice, diversiunea este dată drept opinie politică. Nu pentru că arată frigiderele goale se suspendă licența acestor posturi TV, ci pentru că acționează ca o subdiviziune propagandistică a Federației Ruse, care dezinformează și manipulează cu același cinism și nerușinare cu care îi bombardează pe ucraineni, conchide Nicolae Negru.

Republica Moldova este poate unicul stat din lume care a permis punerea la dispoziția statului care i-a ocupat o parte din teritoriu, a patrimoniului național al frecvențelor și-i dă posibilitatea să lucreze cu aceste frecvențe pe teritoriul său, a declarat la JurnalTV jurnalistul Valeriu Saharneanu. Potrivit acestuia, acest lucru are loc neîntrerupt. Inițial a fost Uniunea Sovietică, apoi Rusia, acea Rusie imperialistă cu chip de monstru care astăzi pune în pericol însăși existența lumii. „Am ajuns la situația aceasta în care Rusia își face jocul aici și noi suntem puși în situația să răspundem la niște replici ale Moscovei, ale acestui stat recunoscut ca sponsor al terorismului. Chiar din ziua în care a fost declarat „sponsor al terorismului” toate canalele rusești, inclusiv pe internet, trebuiau sistate. Nu putem pune la dispoziția teroriștilor canale care să otrăvească creierii cetățenilor noștri”, a declarat Valeriu Saharneanu.

Chișinăul se așteaptă la provocări majore pe dimensiunea de securitate.  Riscurile de securitate pentru Moldova cresc alarmant.”, a avertizat luni președinta Maia Sandu la un eveniment dedicat Zilei Poliției, titrează DW. La rândul său, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, vorbește într-un interviu pentru TVR-Moldova despre existența unui plan rusesc de invazie terestră asupra Republicii Moldova la începutul anului 2023. Obiectivul militar al rușilor este să spargă rezistența Ucrainei, să facă joncțiunea cu Transnistria și să utilizeze contra Chișinăului uriașul depozit cu armament de la Cobasna (regiunea transnistreană), păzit acum de militari ruși. Musteața face trimitere la informații deținute de SIS.

Și Newsmaker se întreabă întreabă dacă ar putea Rusia să atace Moldova? Șeful SIS Musteață a declarat că «întrebarea nu este dacă Federația Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie un pic mai târziu, martie, aprilie», și totul, pentru a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană.

Ce-i drept, în aceeași zi, serviciul de presă al SIS s-a grăbit să precizeze că afirmațiile directorului sunt unul dintre scenarii, care depinde de modul în care vor continua acțiunile militare în Ucraina. NewsMaker subliniază că spre deosebire de șeful SIS din Moldova, ministrul de externe al României, care se află zilele acestea într-o vizită oficială în țara noastră, nu vede riscuri pentru Moldova și, potrivit afirmațiilor sale, el niciodată «nu speculează pe subiectul situațiilor ipotetice»: «Războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei nu are succes. Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziție destul de bună în teatrul de operațiuni», consideră oficialul.

Previziuni sumbre pentru stânga Nistrului: economia regiunii urmează să cadă cu 18% în acest an, scrie Mold-Street. Declinul este cauzat, în cea mai mare parte, de reducerea cu o treime a volumului producției industriale care reprezintă circa 30% din economia regiunii. Totodată, regiunea parcurge o acută criză demografică. Unui nou născut îi revin trei decese, iar emigrarea a căpătat ritmuri fără precedent din cauza războiului din Ucraina și problemelor economice grave din regiune.

Economiștii centrului analitic Expert-Grup menționează în publicația „Realitatea economică transnistreană” declinul cauzat de reducerea temporară a livrărilor de gaze naturale din partea Gazprom și, respectiv, sistarea temporară a livrărilor de energie electrică pe malul drept, dar și reducerea activității altor întreprinderi industriale majore, care s-a produs în cea mai mare parte în luna noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău