Prețurile la produsele petroliere se află în continuare sub presiunea tensiunilor din regiune, anunță ANRE. Benzina și motorina se scumpesc din nou

  • 23 Februarie 2022 12:30
Prețurile la produsele petroliere se află în continuare sub presiunea tensiunilor din regiune, anunță ANRE. Benzina și motorina se scumpesc din nou

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că evenimentele din regiune care s-au produs în ultimele zile au avut un efect direct asupra cotațiilor internaționale la petrol și, în consecință, asupra prețurilor la produsele petroliere derivate din acesta. Astfel, încă la sfârșitul săptămânii precedente, prognozele preliminare privind prețurile la carburanți arătau o perspectivă de temperare a creșterilor și de o eventuală diminuare, fapt care s-a reflectat inclusiv în prețurile maximale în ușoară descreștere stabilite de către ANRE. Cu regret, începând cu data de 21.02.2022, degradarea situației din Ucraina a declanșat brusc o creștere masivă a cotațiilor la produsele petroliere și alte resurse energetice.

Conform experților internaționali, „tensiunile geopolitice din Europa de Est ... au agitat piețele și au împins cotația barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancțiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu și grâu.

Creșterea cererii și diminuarea stocurilor globale de petrol și produse petroliere au alimentat și ele tendința de apreciere, în condițiile în care livrările suplimentare ... se prelungesc.”

În rezultat, pentru data de 24.02.2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 24,30 lei/litru, mai mult cu 9 bani.

Pentru motorină – 21,01 lei/litru, cu șase bani mai mult.

ANRE asigură consumatorii că prețurile la produsele petroliere sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și exclud posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora prin majorări nejustificate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău