Prețul țițeiului scade în urma publicării datelor dezamăgitoare privind economia chineză

  • 16 August 2021 15:13
Prețul țițeiului scade în urma publicării datelor dezamăgitoare privind economia chineză

Prețul țițeiului a înregistrat luni un declin de aproximativ 1%, a treia sesiune de scădere, în urma publicării unor datele oficiale care arată că redresarea Chinei, a doua economie mondială, își pierde avântul, după ce creșterea producției fabricilor și a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporiri numărului de infecții cu COVID-19 și a inundațiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters citat de AGERPRES.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,58 dolari, sau 0,80%, la valoarea de 70,01 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 0,64 dolari, la 67,80 dolari. Anterior ambele cotații au scăzut cu peste un dolar.

În iulie, prelucrarea țițeiului în China a ajuns de asemenea la cel mai scăzut nivel mai 2020 deoarece rafinăriile independente au redus producția, confruntate cu reducerea cotelor, a majorării stocurilor și a scăderii profiturilor. China este cel mai mare importator global de petrol.

„Temerile privind creșterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în China și efectele asupra cererii de țiței continuă să afecteze cotația petrolului", apreciază analiștii Commerzbank.

Temerile privind perspectivele redresării economiei au afectat și încrederea consumatorilor din SUA, care a scăzut la începutul lunii august la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, arată un studiu publicat Universitatea Michigan.

Anul acesta, cotația barilului de țiței a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială își revine din pandemia de coronavirus (Covid-19).

Deși impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă încă o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 și 2022, a estimat săptămâna trecută Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

„Economia globală continuă să se recupereze", a semnalat OPEC, în raportul lunar privind piața de petrol. "Însă, evoluția pandemiei de COVID-19 va fi un factor determinant în ritmul de recuperare, cu posibila apariție a unor noi variante sau mutații ca și risc", a adăugat OPEC.

Deși analiștii grupului petrolier, format din 13 state ce controlează 40% din producția mondială de petrol, au ridicat estimarea privind creșterea mondială cu 0,1% atât în 2021 (5,6%) cât și în 2022 (4,2%), au menținut neschimbate previziunile legate de cerere în acești doi ani.

Astfel, conform datelor raportului, cererea estimată pentru 2021 este similară celei calculate în urmă cu o lună, cu o creștere anuală de circa 6 milioane de barili pe zi (mbz), până la 96,6 mbz.

Pentru 2022, această cerere se va majora cu încă 3,3 mbz, până la 99,9 mbz, ajungând la nivelurile anterioare pandemiei și depășind punctual, în ultimul trimestru, pragul istoric de 100 mbz pentru prima dată. Și aceste calcule sunt similare celor prezentate în raportul din iulie.

Totuși, analiștii OPEC se arată precauți în privința impactului variantei Delta a coronavirusului, ale cărei efecte s-au făcute deja simțite în iulie și august, temperând optimismul legat de recuperarea economiei prin expansiunea sa în economii importante.

Prețul mediu al barilului de petrol OPEC a fost în iulie de 73,53 dolari, cea mai mare valoare începând din octombrie 2018, pe care grupul o pune pe seama "solidelor fundamente ale pieței".

„Revenirea cererii de petrol, împreună cu o mare scădere a stocurilor (...) au făcut ca prețurile petrolului să își revină în forță, depășind nivelurile atinse înainte de începerea pandemiei de COVID-19", a punctat OPEC. "Însă, rapida propagare a variantei Delta a COVID-19 a generat îngrijorări privind perspectiva cererii pe termen scurt", adaugă raportul.

Analiștii OPEC nu își ascund îngrijorarea privind expansiunea acestei variante mai contagioase în o serie de țări consumatoare de petrol precum SUA, China, Japonia și o parte din Europa, în afară de alte țări din Asia și Africa, "ceea ce provoacă o neliniște legată de o posibilă retragere a cererii".

Investitorii sunt în special preocupați de diminuarea cererii de materii prime în China, unde au fost anulate evenimente la scară largă și au fost impuse anumite restricții din cauza noului val de îmbolnăviri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău