Prețul stabilit de ANRE la motorină scade sub 21 lei/litru

  • 28 Martie 2023 11:52
Prețul stabilit de ANRE la motorină scade sub 21 lei/litru

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) continuă monitorizarea pieței produselor petroliere și informarea consumatorilor despre perspectivele pentru perioada următoare a prețurilor stabilite la carburanți.

 Astfel, urmare a ultimelor evoluții pe piața internațională, și în special a scăderii cotațiilor Platts la motorină, prețul acesteia calculat de ANRE pentru ziua de mâine scade sub 21 lei/litru. Același nivel al prețului pentru motorină a fost înregistrat ultima dată la data de 22 februarie 2022 sau exact în ajunul declanșării războiului din Ucraina. Prin urmare, se poate constata că după o perioadă de 13 luni, grație efortului consolidat al țărilor occidentale, prețurile la carburanți s-au stabilizat, neutralizând parțial efectele războiului. 

Totodată, în raport cu prețul la benzină, tendința din ultima perioadă a cotațiilor internaționale atestă o ușoară creștere, care se reflectă în prețul afișat la pompă, acesta menținându-se la un nivel mediu pentru perioada respectivă.

În aceste condiții, pentru 29.03.2023, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:
- 24,56 lei/litru - pentru benzina COR 95 (+ 4 bani);
- 20,96 lei/litru - pentru motorina standard (- 11 bani).

ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul extrem de transparent și asigură corectitudine maximă atât în perioadele de creștere a cotațiilor, cât și de descreștere ale acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău