Prețul energiei în Germania a atins un nivel record

  • 25 August 2022 14:02
Prețul energiei în Germania a atins un nivel record

Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut luni cu peste 25%, depășind pentru prima dată 700 de euro pe megawat-oră. Nivelul este de aproximativ 14 ori mai mare decât media sezonieră din ultimii cinci ani, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Prețurile energiei din Germania au crescut la peste 700 de euro (696 de dolari) pe megawatt-oră pentru prima dată în istorie. Rusia a declarat că va opri gazoductul cheie Nord Stream 1 pentru trei zile de reparații pe 31 august, ridicând din nou îngrijorarea că livrările vor fi întrerupte definitiv.

„Catastrofa este deja acolo”, a declarat Thierry Bros, profesor în domeniul energiei internaționale la Sciences Po din Paris. „Cred că întrebarea majoră este când se vor trezi liderii UE la realitate”.

Prețul energiei în Germania face țările să fie mai preocupate

Într-una dintre cele mai îngrozitoare avertismente de până acum, premierul belgian Alexander De Croo a spus că Europa se poate confrunta cu până la 10 ierni grele. Situația în cauză ar impune un stres dramatic asupra economiilor majore și ar lăsa mii de gospodării să se lupte cu prețurile exorbitante ale facturilor. Preocupările legate de economie au împins moneda euro la minumul ultimilor două decenii, în timp ce inflația este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Europa se află într-o situație precară, cu începerea oficială a sezonului de încălzire la o distanță de o lună de zile. Națiunile se grăbesc să-și umple rezervele energetice, dar sunt încă foarte dependente de gazul rusesc și orice reduceri ulterioare ar putea face raționalizarea o realitate.

Ce se întâmplă în Germania?

Președintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat pe oameni cu privire la potențialele greutăți din lunile următoare și le-a cerut să „accepte să plătească prețul libertății și valorilor franceze”, în cadrul unui discurs de vineri care comemora eliberarea unui oraș din sudul Franței în timpul Războiului Mondial.

Circumstanțele Germaniei sunt deosebit de grave: dependența țării de gazul rusesc o face deosebit de vulnerabilă, forțând-o cu disperare să caute o sursă de aprovizionare alternativă. Națiunea are în vedere repornirea centralelor pe cărbune și ar putea prelungi durata de viață a centralelor nucleare rămase, îndemnând în același timp la conservarea gazului. Industriile din cea mai mare economie a Europei resimt deja impactul major al crizei energetice.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău