Prezența virusului de pestă porcină în carnea din Republica Moldova, confirmată de laboratorul din Spania

  • 06 Octombrie 2016 17:28
Prezența virusului de pestă porcină în carnea din Republica Moldova, confirmată de laboratorul din Spania

Laboratorul din Spania a confirmat prezența virusului de pestă porcină africană în probele trimise din Republica Moldova, au menționat în cadrul unui briefing de presă reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Potrivit unei dispoziții emise de autoritățile de la Chișinău, satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmând să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.

Satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni, sunt declarate localități cu risc de răspândire a pestei porcine africane, pe un termen de 45 de zile. Reprezentanții Agenții Naționale pentru Siguranța Alimentelor au instalat filtre sanitare la toate intrările și ieșirile din aceste sate, pe un teritoriu de până la zece kilometri. Comercializarea cărnii de porc provenind din aceste localități este strict interzisă potrivit directorului adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

”Se interzice sacrificarea animalelor în scopul consumului public. Mașinile care intră în aceste localități vor fi verificate de către polițiști, și vor fi dezinfectate de către specialiști. Urmează ca în următoarele zile după ce primim aproximativ 1.200 de chituri pentru testările de laborator în vederea colectării probelor de pe întreg perimetrul țării, inclusiv dacă vor exista suspiciuni de prezență a virusului și de la mistreți”, a menționat directorul adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati.

În punctele de trecere a frontierei au fost plasate informații privind virusul pestei porcine iar carnea de porc și produsele din carne de porc transportate de călători sunt confiscate și ulterior distruse, ne-a declarat șefului Direcției Control Vamal, Vitalie Stratan.

”Oamenii sunt informați. Au fost plasate informații la punctele de trecere. Agenții economici deja sunt informați de ANSA odată ce sunt nevoiți să primească din partea Agenției autorizații. În cazul depistării la persoanele fizice că transportă carne de porc, produse din carne de porc, acestea sunt ridicate și depozitate în tomberoane speciale peste care se toarnă clorură de var, după care sunt luate de reprezentanții ANSA și supuse nimicirii”, a concretizat Vitalie Stratan.

Amintim că în satele Moșana și Cernoleuca au fost înregistrate focare de infectare cu virusul pestei porcine, care au dus la pieirea mai multor porci în gospodării particulare. Ca urmare a analizei epidemiologice s-a constatat că pesta porcină a fost adusă în Republica Moldova din Ucraina de către persoane fizice, la sfârșitul lunii august.

Săptămâna trecută guvernul a decis suspendarea importurilor de carne de porc din Ucraina. Totodată autoritățile de la București au în vedere interzicerea importurilor de carne de porc din Republica Moldova ș Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău