Sursa FOCARULUI de pestă porcină din R. Moldova

  • 28 Septembrie 2016 17:05
Sursa FOCARULUI de pestă porcină din R. Moldova

Au cumpărat carne din Ucraina și au dat apa în care au spălat-o la porci.

Așa au apărut focarele de peste porcină în gospodăriile din nordul Republicii Moldova, potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama. El a declarat în cadrul emisiunii ”Familia Diminescu” de la Radio Chișinău, că autoritățile urmează să interzică importul animalelor vii și a produselor din carne din Ucraina printr-o Hotărâre care urmează să fie adoptată în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri de miercuri, 28 septembrie.

”Din păcate din sărăcia noastră s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Având Ucraina ca vecini unde focarele de pestă porcină sunt foarte răspândite de la începutul anului. Focarul în Moldova a apărut din statul vecin. A fost o persoană care a cumpărat din Ucraina o bucată de carne a spălat-o și a dat apa, care era infectată la porci”, a declarat Eduard Grama.

El a subliniat că măsurile specifice de profilaxie în aceste cazuri sunt incinerarea animalului infectat, dezinfectarea teritoriului, izolarea zonei pe o rază de 30 de kilometri, iar timp de un an este interzisă creșterea porcilor în acel teritoriu.

Săptămâna trecută mai multe animale au pierit în două gospodării din nordul țării, în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni,  iar specialiștii au suspectat că ar fi fost bolnave de pestă porcină africană. Probele au fost transmise la un laborator acreditat din Spania urmând ca astăzi să fie primite rezultatele.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău