Preț de miliarde. Cât a costat Brexitul până acum

  • 14 Februarie 2019 16:41
Preț de miliarde. Cât a costat Brexitul până acum

Brexitul a costat deja economia britanică cel puțin 80 de miliarde de lire sterline de la referendumul din 2016, iar ieșirea din UE fără un acord ar putea forța o scădere urgentă a ratelor dobânzilor, a avertizat joi Gertjan Vlieghe, membru al Comitetului de politică monetară a Băncii Angliei (BoE), informează publicația The Guardian.

De la votul din iunie 2016, Regatul Unit a pierdut aproximativ 2% din PIB, comparativ cu un scenariu în care nu ar fi fost niciun fel de evenimente interne economice semnificative, a apreciat Gertjan Vlieghe. El a explicat că Marea Britanie a pierdut anual venituri de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline sau aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe săptămână, în perioada scursă de la referendum, deoarece economia a stagnat în timp ce restul lumii înregistra una din cele mai solide expansiuni din ultimul deceniu.


Estimarea lui Vlieghe privind costul săptămânal de până acum al Brexitului este mai mult decât dublă față de suma de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână promisă de susținătorii ieșirii țării din Uniunea Europeană. Această sumă, care era inscripționată pe autobuzele electorale care circulau în perioada campaniei, a reprezentat unul dintre subiectele controversate înaintea referendumului din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Vlieghe a declarat joi la Londra: ''Acea scădere de 2% din PIB nu este lipsită de importanță, este vorba de 40 de miliarde de lire sterline sau, dacă preferați în afișe pe autobuze, este vorba de 800 de milioane de lire sterline pe săptămână".

Oficialul a explicat că investițiile în afacerile din Marea Britanie sunt aproape de zero, cu un declin de 3,7% înregistrat în 2018, chiar dacă în celelalte țări din G7 (grupul celor mai bogate țări din lume - SUA, Germania, Franța, Italia, Japonia, Canada și Marea Britanie) a fost un avans anual de aproximativ 6%. Și cheltuielile de consum au încetinit deoarece gospodăriile sunt sub presiune din cauza inflației ridicate, provocată de deprecierea semnificativă a lirei sterline după votul Brexit.

"Este foarte neobișnuită o scădere atât de accentuată a investițiilor, când restul lumii se descurcă atât de bine, cel puțin până de curând. Creșterea economiei britanice în ultimii doi ani a fost mai slabă decât ne-am fi așteptat pe baza evoluției economiei globale. Pe baza a ceea ce s-a întâmplat în restul lumii, ne-am fi așteptat ca PIB-ul Regatului Unit să accelereze dar, de fapt, a încetinit", a declarat oficialul Băncii Angliei.

Vlieghe, economist independent în rândul celor nouă membri ai Comitetului de politică monetară a Băncii Angliei, a apreciat că magnitudinea efectelor negative asupra economiei încă nu sunt sigure, mai ales pe termen lung.

Deși a explicat că există o dezbatere democratică privind consecințele Brexitului, el a avertizat că ieșirea din UE fără un acord ar putea forța o scădere urgentă a ratelor dobânzilor.

Totuși, dacă se ajunge la un acord, iar economia globală evită o nouă încetinire iar presiunile inflaționiste în marea Britanie cresc, atunci ar fi adecvat ca Banca Angliei să majoreze o dată pe an dobânzile, a afirmat Vlieghe.

În referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea ieșirii din UE, 51,9% dintre britanici s-au pronunțat pentru Brexit, în timp ce 48,1% au votat pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar

Marea Britanie urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxelles privind viitoarele relații.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău