Președinții Austriei și Sloveniei și-au exprimat, la Chișinău, solidaritatea și sprijinul pentru aderarea la UE. Maia Sandu: „În pofida provocărilor Federației Ruse, noi continuăm să alegem libertatea, independența, pacea”
-
16 Noiembrie 2023 14:04
Aflați astăzi, 16 noiembrie, la Chișinău, președinții Austriei și Sloveniei și-au exprimat solidaritatea și sprijinul pentru aderarea la UE, subliniind că Rep. Moldova trebuie să facă parte din marea familie europeană. La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că obiectivul de aderare este 2030, transmite Radio Chișinău.
Președinta Maia Sandu a declarat că vizita celor doi șefi de stat la Chișinău reprezintă un puternic mesaj de sprijin al aspirațiilor Rep. Moldova de a deveni parte a familiei UE. Șefa statului a mulțumit celor două țări pentru suportul oferit în diferite domenii. Ea a spus că în cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă progresele, dar și eforturile care trebuie depuse în continuare în procesul de aderare la UE, care, conform obiectivului, trebuie să se producă în 2030.
„Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări - invazia rusă în Ucraina, războiul hibrid împotriva democrației noastre, ingerința Rusiei în alegeri, acțiunile de destabilizare din partea grupărilor corupte. În pofida acestor provocări, noi, însă, continuăm să alegem libertatea, independența, pacea”, a spus Maia Sandu.
Ne aflăm astăzi aici pentru a arăta solidaritatea cu Rep. Moldova, într-o situație geopolitică complicată, din cauza consecințelor războiului din Ucraina, dar și acțiunilor de destabilizare din partea Rusiei, a subliniat președintele Austriei. Alexander Van der Bellen și-a exprimat respectul pentru faptul că Rep. Moldova a reușit să depășească dependența energetică față de Moscova.
„Austria sprijină pe deplin eforturile depuse de Rep. de a deveni membră a UE. Acordarea anul trecut a statului de candidat a fost un semnal foarte important. Tuturor ne este clar că Rep. Moldova trebuie să realizeze reformele necesare, așa cum a făcut și Austria la timpul ei. Știm că este un proces anevoios care necesită o voință politică puternică, dar și sprijinul și răbdarea populației”, a spus Alexander Van der Bellen.
Și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, a accentuat că locul Rep. Moldova este în Uniunea Europeană.
„Slovenia și Austria vă vor ajuta pe această cale europeană, care nu este ușoară….din experiența Sloveniei, pe care aș vrea să o împărtășesc cu dvs, trebuie să comunicați cu cetățenii dvs. Moldovenii trebuie să înțeleagă drumul european. Oamenii trebuie să accepte asta”, a afirmat Nataša Pirc Musar.
Amintim că la începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile asumate anul trecut când au primit statutul de țări candidate. Din cele nouă, R. Moldova a îndeplinit șase, conform raportul Comisei. Autoritățile de la Chișinău trebuie să mai facă reforme ce se referă la justiție, lupta împotriva corupției și deoligarhizare.