Președintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului

  • 05 Decembrie 2019 14:20
Președintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului

Președintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului în funcție de rezultatele summitului de la Paris

Andri Ermak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că în funcție de rezultatele summitului "formatului Normandia" de la Paris, liderul de la Kiev ar putea propune Parlamentului să prelungească perioada de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului, care expiră la 31 decembrie 2019. Potrivit lui Ermak, un astfel de demers din partea lui Zelenski depinde de rezultatele summitului de la Paris, în cadrul căruia liderii Ucrainei, Franței, Germaniei și Rusiei se vor întâlni, pe 9 decembrie, pentru a discuta despre soluționarea conflictului din Donbas.

"În urma rezultatelor summitului, președintele va fi dispus să prezinte Parlamentului un proiect de lege pentru prelungirea perioadei de aplicare a legii respective. Dar subliniez că acest lucru depinde de rezultatele summitului" - a adăugat Andri Ermak. În plus, potrivit reprezentantului președintelui Ucrainei, Parlamentul ar putea modifica legea astfel încât să conțină și o prevedere referitoare la punerea în aplicare a așa-numitei "formule Steinmeier".

Legea ucraineană privind procedura specială de acordare a unei autonomii locale pentru anumite zone din regiunile estice Donețk și Luhansk, cunoscută ca "legea privind statutul special al Donbasului", a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev în 2015 și a fost prelungită ulterior de mai multe ori, însă nu a fost aplicată niciodată. Această lege stabilește că procedura specială de autoguvernare locală în regiunile Donețk și Luhansk este implementată exclusiv de către autoritățile din teritoriu, alese în cadrul unui scrutin care ar urma să fie organizat anticipat.

Articolul 10 din legea respectivă stabilește și o serie de condiții pentru ca în teritoriul ocupat să poată fi organizate alegeri locale: retragerea grupărilor armate ilegale, asigurarea exercitării dreptului de vot, neadmiterea interferențelor ilegale în procesul electoral, respectarea principiilor pluralismului politic și a libertății de a desfășura acțiuni specifice campaniilor electorale.

În plus, în această toamnă, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit asupra așa-numitei "formule Steinmeier", propusă anterior de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forțelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta "formula Steinmeier" a generat proteste în rândul activiștilor ucraineni, care condamnă "capitularea țării în fața Rusiei".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău