Preşedintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului

  • 05 Decembrie 2019 14:20
Preşedintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului

Preşedintele Ucrainei va cere Parlamentului prelungirea perioadei de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului în funcţie de rezultatele summitului de la Paris

Andri Ermak, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că în funcţie de rezultatele summitului "formatului Normandia" de la Paris, liderul de la Kiev ar putea propune Parlamentului să prelungească perioada de aplicare a legii privind statutul special al Donbasului, care expiră la 31 decembrie 2019. Potrivit lui Ermak, un astfel de demers din partea lui Zelenski depinde de rezultatele summitului de la Paris, în cadrul căruia liderii Ucrainei, Franţei, Germaniei şi Rusiei se vor întâlni, pe 9 decembrie, pentru a discuta despre soluţionarea conflictului din Donbas.

"În urma rezultatelor summitului, președintele va fi dispus să prezinte Parlamentului un proiect de lege pentru prelungirea perioadei de aplicare a legii respective. Dar subliniez că acest lucru depinde de rezultatele summitului" - a adăugat Andri Ermak. În plus, potrivit reprezentantului preşedintelui Ucrainei, Parlamentul ar putea modifica legea astfel încât să conţină şi o prevedere referitoare la punerea în aplicare a aşa-numitei "formule Steinmeier".

Legea ucraineană privind procedura specială de acordare a unei autonomii locale pentru anumite zone din regiunile estice Doneţk și Luhansk, cunoscută ca "legea privind statutul special al Donbasului", a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev în 2015 şi a fost prelungită ulterior de mai multe ori, însă nu a fost aplicată niciodată. Această lege stabilește că procedura specială de autoguvernare locală în regiunile Donețk și Luhansk este implementată exclusiv de către autorităţile din teritoriu, alese în cadrul unui scrutin care ar urma să fie organizat anticipat.

Articolul 10 din legea respectivă stabileşte şi o serie de condiții pentru ca în teritoriul ocupat să poată fi organizate alegeri locale: retragerea grupărilor armate ilegale, asigurarea exercitării dreptului de vot, neadmiterea interferențelor ilegale în procesul electoral, respectarea principiilor pluralismului politic și a libertății de a desfăşura acţiuni specifice campaniilor electorale.

În plus, în această toamnă, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit asupra așa-numitei "formule Steinmeier", propusă anterior de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta "formula Steinmeier" a generat proteste în rândul activiştilor ucraineni, care condamnă "capitularea ţării în faţa Rusiei".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
11 °C
câțiva nori
Umiditate:23 %
Vint:4,1 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău