Președintele României, Klaus Iohannis, salută organizarea FILIT Chișinău: „Prin acest festival recunoaștem și prețuim puterea cuvântului”

  • 18 Septembrie 11:25
Președintele României, Klaus Iohannis, salută organizarea FILIT Chișinău: „Prin acest festival recunoaștem și prețuim puterea cuvântului”

Președintele României, Klaus Iohannis, salută organizarea celei de-a doua ediții a Feativalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) la Chișinău, care va avea loc în perioada 26-29 septembrie. Mesajul Președintelui român a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

Chișinăul se evidențiază ca un spațiu al libertății și al umanității cele mai profunde, pe care scriitorii, traducătorii și criticii literari le cultivă, iar cititorii le caută și le prețuiesc. Prin sprijinul acordat FILIT Chișinău, România susține activ Republica Moldova și este solidară cu cetățenii săi atât de încercați în această perioadă, dar încrezători în viitorul european al acestei țări. Să nu uităm imnul Europei, în versurile căruia ne regăsim indiferent de limba în care înțelegem mesajul: „Toți oamenii să fie frați”. Prin acest festival, recunoaștem și prețuim puterea cuvântului, capacitatea de a se reuni în idei prin care construiesc punți și reunesc oameni”, se arată în mesajul Președintelui României.

La evenimentul de anunțare a celei de-a doua ediții a FILIT Chișinău au fost prezenți ministrul Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan; președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman; președintele EUNIC Moldova, Narcis Afrasinei; ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone și directorul executiv al FILIT Chișinău, Aura Revenco.

Președintele României, Klaus Iohannis, salută organizarea FILIT Chișinău: „Prin acest festival recunoaștem și prețuim puterea cuvântului”

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, a fost anunțată prezența, la FILIT Chișinău 2024, a lui Andrei Plesu, Alexandru Călinescu, John Boyne, Franzobel, Josep Maria Miro, a platformei Traduki.eu, Centrului Cultural Subcarpați și a celor aproximativ 100 de autori români de pe ambele maluri ale Prutului, dar și germani, francezi, danezi, polonezi, ucraineni, spanioli, irlandezi etc.

Citiți șiScriitorii Andrei Pleșu, John Boyne și dramaturgul Josep Maria Miro vin la FILIT Chișinău

FILIT Chișinău este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din România, Swiss Cooperation in Moldova, și susținut de EUNIC Moldova: Ambasada Austriei la Chișinău, Goethe-Institut, Alianta Franceza, Ambasada Italiei la Chișinău, Institutul Cultural Danez, Ambasada Suediei la Chișinău, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Polonez, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Radio Chișinău este partener media.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău