Scriitorii Andrei Pleșu, John Boyne și dramaturgul Josep Maria Miro vin la FILIT Chișinău

  • 13 Septembrie 18:03
Scriitorii Andrei Pleșu, John Boyne și dramaturgul Josep Maria Miro vin la FILIT Chișinău

FILIT, cel mai mare festival de literatură din Europa de Sud-Est va reveni la Chișinău, în perioada 26-29 septembrie, cu diverse evenimente culturale, precum dezbateri literare, piese de teatru și proiecții de film. La Chișinău vor veni cu această ocazie scriitorii Andrei Pleșu, John Boyne, dramaturgul Josep Maria Miro, transmite Radio Chișinău.

Festivalul Internațional de Literatură și Traduceri, FILIT, facilitează promovarea culturii din Republica Moldova pe scena internațională și este „o platformă care aduce aici foarte mulți autori de bună calitate, ceea ce sporește calitatea scrierii locale”, potrivit președintului EUNIC Moldova, Narcis Afrăsinei.

„Prin intermediul FILIT, poate avea loc o interacțiune dintre autorii cei mai importanți din lumea literară atât din R.Moldova, România, cât și din întreaga Europă. Pe de o parte, vom avea invitați FILIT din Europa, edituri care își caută colaboratori pe plan local, vom avea platforme de traducere așa cum este Traduki. Rolul lor este de a facilita traducerea și accesul autorilor locali în tot ceea ce înseamnă spațiul sud-est european”, a declarat Narcis Afrăsinei. 

Pe parcursul celor patru zile ale festivalului, va fi organizat „Trenul literaturii” care va pleca din Iași spre Chișinău, unde vor avea loc prezentări de poezie, dezbateri literare și un concert susținut de trupa Adam’s Nest.

De asemenea, va avea loc un spectacol pe scena Teatrului Fără Nume, întâlniri cu scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, dezbateri literare, ateliere de traducere.

În ultima seară a festivalului se va desfășura „Noaptea Albă a Poeziei”, un maraton de poezie și muzică care va culmina cu un concert susținut de trupa „Subcarpați” și un concurs de creație pentru participanții la festival, a spus directorul executiv FILIT Chișinău, Aura Revenco.

„Vom oferi un premiu liceenilor basarabeni pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2023 și vreau să subliniez faptul că vom premia cititorul de această dată și nu autorul. Câștigătorul premiului întâi va primi un MacBook și toți câștigătorii vor primi câte un set de cărți în valoare de 500 de euro. De asemenea, în acest an vom avea nume notorii, Andrei Pleșu, John Boyne, vom avea proiecții de film, iar în ultima seară vom avea o piesă de teatru jucată în baza textului scris de dramaturgul Josep Maria Miro. O altă noutate a acestui an sunt mesele rotunde dedicate specialiștilor”, a menționat Aura Revenco. 

Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău se va desfășura în perioada 26-29 septembrie. Va reuni poeți, prozatori traducători, dramaturgi, jurnaliști, editori, critici literari și artiști din țară și de peste hotare. Festivalul este organizat de fundația KA-KET și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare și EUNIC Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău