Președintele României, Klaus Iohannis | Rusia amenință în continuare stabilitatea Mării Negre

  • 28 Februarie 2019 15:40
Președintele României, Klaus Iohannis | Rusia amenință în continuare stabilitatea Mării Negre

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a declarat îngrijorat cu privire la evoluțiile din regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia ‘amenință în continuare stabilitatea’ regiunii, subliniind că este nevoie de ‘o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic’, potrivit Agerpres.

„Avem nevoie să asigurăm o abordare coerentă pe întregul Flanc Estic. Sunt profund îngrijorat de evoluțiile din regiunea Mării Negre. Intensificarea constantă a activității militare a Rusiei în Crimeea, culminând cu incidentul de la Kerch, și conflictul în desfășurare din Ucraina de Est, hărțuirea avioanelor și navelor aliate, nu fac decât să demonstreze că Rusia amenință în continuare stabilitatea acestei regiuni. Este timpul să ne întrebăm la modul cel mai serios: este NATO îndeajuns de eficient în aceste împrejurări? Ce spun toate aceste evoluții despre postura și despre acțiunile noastre? Răspunsul meu este că în mod cert este nevoie să facem mai mult. Este nevoie de o apărare robustă, terestră, aeriană și maritimă, prin asigurarea planurilor, forțelor și capabilităților corecte pentru întărirea prezenței înaintate a NATO’, a spus Iohannis, la sesiunea plenară a Summitului B9 – ‘Situația securității în Europa, în vecinătatea sa și în afara ei și implicațiile acesteia în adaptarea NATO’.

El a arătat că, în primul rând, este nevoie de întărirea ‘posturii de descurajare’ la Marea Neagră.

‘O postură de descurajare mai robustă ar trebui să înceapă cu suplinirea lipsurilor și cu folosirea măsurilor agreate la capacitate maximă. Este nevoie de o prezență navală și aeriană mai persistentă în regiune, atât din partea aliaților riverani, cât și din partea celorlalți aliați, pentru supraveghere, exerciții și vizite în port. Avem nevoie, de asemenea, de o prezență aliată terestră mai puternică’, a detaliat liderul de la București. 

Klaus Iohannis le-a transmis șefilor de stat din statele membre B9 că România contează pe sprijinul lor pentru ca Brigada Multinațională de la Craiova să fie cu adevărat multinațională, capabilă să descurajeze și să apere și pentru înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.

El a punctat că ar trebui acordată mai multă atenție partenerilor din est și să fie oferit mai mult sprijin.

‘Putem să sporim capacitatea acestora de a se apăra singuri în fața oricărui tip de amenințări, fie ele militare, cibernetice, hibride sau pură propagandă. De asemenea, putem să le arătăm că nu sunt singuri, implicându-i mai mult în procesul de pregătire și în exerciții, în schimbul de informații și în dialogul politic cu privire la securitatea în regiune’, a spus Iohannis.

Președintele României participă, joi, la Summitul Formatului București 9 (B9), care are loc la Kosice, în Republica Slovacă.

La eveniment participă și șefii de stat din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La finalul reuniunii va fi adoptată o declarație comună, care va evidenția evaluările și obiectivele comune ale statelor participante la acest format, inclusiv în pregătirea următorului summit aliat, preconizat pentru finalul acestui an.

Formatul București (B9) a fost lansat la inițiativa președinților României și Poloniei. Primul summit a avut loc în noiembrie 2015, la București, iar al doilea la Varșovia, în iunie 2018. (Agerpres/FOTO presidency.ro)

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:2,1 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22

Curs oficial BNM 16 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5315 0.0927
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
UAH 0.6291 -0.0011
RUB 0.2405 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău