Președintele României aprobă desfășurarea forței de răspuns NATO pe teritoriul României în 2024

  • 08 Februarie 19:12
Președintele României aprobă desfășurarea forței de răspuns NATO pe teritoriul României în 2024

Parlamentul României a luat act, miercuri, de scrisoarea președintelui Iohannis prin care Parlamentul este informat că forța de reacție a NATO poate intra, staționa sau tranzita România în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, scrie Moldpres.

"Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internațional a devenit tot mai puțin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate. În contextul competiției strategice dintre marile puteri și a revalorizării abordărilor geopolitice in politica internațională, starea de conflictualitate la nivel regional și global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, pozițional, însă evoluția sinuoasă a acestuia nu a determinat Federația Rusă să renunțe la obiectivele inițiale declarate ale invaziei", se arată în documentul citat de Agerpres.

În situația apariției intempestive a premiselor pentru declanșarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicații asupra independenței și suveranității naționale a României, „Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forței de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată - VJTF, în scopul dezamorsării crizei și descurajării escaladării acesteia".

Președintele Iohannis evidențiază că "pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziție - 72 de ore - a măsurilor pregătite la nivel național în scopul recepției VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei Forțe de Răspuns a NATO pe teritoriul național".

"În acest context, informez Parlamentul României că am aprobat intrarea și staționarea în România a Forței de răspuns/de reacție a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului național de către acestea, în scopul pregătirii si/sau desfășurării de operații militare, dacă va fi cazul, în anul 2024", se mai arată în scrisoare.

Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a următorului plen comun, pentru informarea Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău