Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în plenul Parlamentului : „Un armistițiu fără retragerea completă a trupelor rusești va crea doar o pauză temporară în război” / VIDEO

  • 30 Noiembrie 2023 21:05
Președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, în plenul Parlamentului : „Un armistițiu fără retragerea completă a trupelor rusești va crea doar o pauză temporară în război” / VIDEO

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a mulțumit populației din R. Moldova pentru că și-au deschis casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni, care făgeau de teroarea rusă. „Îmi exprim sincera recunoștință pentru fiecare dintre voi” a declarat în cadrul discursului susținut astăzi în plenul Parlamentului. Deputații comuniști și socialiști au părăsit sala Parlamentului înaintea discursului, atragând critici dure din partea deputatului Radu Marian.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a declarat, în plenul Parlamentului de la Chișinău, că un armistițiu fără retragerea completă a trupelor și armelor rusești de pe întreg teritoriul Ucrainei doar va crea o pauză temporară în cursul războiului.

„Deși războiul brutal continuă sperăm în fiecare zi la pace justă, de durată și cuprinzătoare. Înțelegem că un armistițiu fără retragerea completă a trupelor și armelor rusești de pe întreg teritoriul Ucrainei doar va crea o pauză temporară în cursul războiului. Aceasta va fi folosită de agresor pentru ași aduna și reface forțele pentru un atac mai puternic asupra teritoriului nostru, în viitor. Dacă am înlocui-o dintr-o dată urâta realitate a războiului cu urâta realitate a ocupației și am numi-o pace, nu am rezolva problema, ci doar am aprofunda-o. Vom transmite această obligație viitoarelor generației”, a declarat acesta.

Înaltul oficial de la Kiev și-a exprimat recunoașterea față de modul în care cetățenii R. Moldova și-au deschis casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni.

„În această perioadă am simțit și simțim sprijinul țării vecine R. Moldova - o țară mică, dar cu inimă mare. Cetățenii R. Moldova și-au arătat adevărata iubire pentru aproapele lor, mulți dintre ei s-au implicat să ajute ucrainenii la greu. Mulțumesc sincer oamenilor R.Moldova că din prima zi de război v-ați deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni, care făgeau de teroarea rusă”, a mai precizat președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.

Șeful parlamentului unicameral de la Kiev a mai precizat că Uniunea Europeană nu va fi niciodată deplină și prosperă fără Ucraina și R. Moldova. 

„Alegerea Ucrainei este evidentă, Uniunea Europeană, nu avem altă alegere pentru a ne păstra independența statului și proteja existența ucrainenilor. UE nu va fi niciodată deplină și prosperă fără Ucraina și R. Moldova. Poporul ucrainean a fost și va fi parte a civilizației europene, la fel ca și moldovenii. Atât Ucraina, cât și R. Moldova trebuie să fie în UE”, a menționat acesta.

Aceasta este prima vizită a președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Ștefanciuk, la Chișinău. Ștefanciuk este considerat unul dintre cei mai importanți aliați politici ai președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și unul dintre principalii arhitecți ai politicii de apărare a Ucrainei în fața invaziei militare ilegale pe scară largă, declanșată de Federația Rusă în februarie 2023.

 
 
Critici dure 
 

Părăsirea plenului Parlamentului de către deputații comuniști și socialiști a fost aspru criticat de către deputatul Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

„Absolut rușinos și descalificant gestul socialiștilor si comuniștilor de a boicota discursul președintelui Radei ucrainene în Parlamentul Republicii Moldova.

Nu înțeleg cum poți să fii atât de lipsit de respect și bun simț și să nu asculți reprezentantul țării vecine, unde oamenii mor nu doar pentru țara lor, dar se sacrifică și pentru libertatea Republicii Moldova”.

„Este un gest care demonstrează că opoziția parlamentară nu are nicio treabă cu interesul național al Republicii Moldova”, a mai punctat deputatul Radu Marian.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău