Președintele Poloniei insistă că cel mai bine este ca sistemul de rachete Patriot, oferit de Germania, să fie dislocat pe teritoriul Ucrainei

  • 25 Noiembrie 2022 16:10
Președintele Poloniei insistă că cel mai bine este ca sistemul de rachete Patriot, oferit de Germania, să fie dislocat pe teritoriul Ucrainei

Cea mai bună variantă pentru securitatea Poloniei este dislocarea lansatoarelor Patriot pe teritoriul Ucrainei, însă această decizie aparține aliaților, a declarat, vineri, președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, președintele Republicii Letonia, Egils Levits și președintele României, Klaus Iohannis, scrie defenseromania.ro.

,,Din perspectivă militară, cel mai bine, inclusiv pentru securitatea Poloniei, este să avem sistemul de lansatoare Patriot dislocat la distanță de granița Poloniei, pe teritoriul Ucrainei. În acest caz, va asigura cea mai bună securitate posibilă pentru Ucraina și pentru Polonia. În ceea ce privește decizia privind dislocarea rachetelor Patriot, dislocarea întregului sistem, aceasta aparține Germaniei, depinde de aliații noștri din NATO, de partea germană. Această decizie este la latitudinea aliaților noștri, cei care au aceste sisteme. Ce pot spune eu, ca președinte al Poloniei, este că trebuie să mă asigur că întregul teritoriu al țării mele este cât se poate de bine protejat. Este datoria mea, ca președinte al Poloniei, să apăr, înainte de toate, cetățenii polonezi și teritoriul polonez'', a precizat Duda, potrivit Agerpres.

Berlinul a transmis joi că unitățile de apărare antiaeriană Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, respingând astfel solicitarea Varșoviei ca sistemul să fie trimis Ucrainei, relatează Reuters.

,,Aceste (unități) Patriot sunt parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate a fi desfășurate pe teritoriul NATO'', a declarat la Berlin ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

,,Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuții anterioare cu NATO și cu aliații'', a adăugat Lambrecht. Berlinul a oferit Varșoviei sistemul de apărare antiaeriană cu rachete Patriot pentru a o ajuta să își securizeze spațiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a omorât două persoane în Polonia.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în schimb Ucrainei unitățile de apărare antiaeriană Patriot. '

,,După noile atacuri rusești cu rachete, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița sa vestică'', a precizat Blaszczak.

Luni, Polonia a transmis că va propune desfășurarea de lansatoare suplimentare de rachete Patriot în apropiere de granița sa cu Ucraina. Sistemele terestre de apărare antiaeriană precum Patriot, produs de Raytheon, sunt concepute să intercepteze rachete. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău