Președintele PMP apreciază că energia va fi o problemă strategică: Șantajul promovat de Rusia aduce în atenția noastră o situație nouă din punct de vedere geopolitic

  • 19 Noiembrie 2021 13:10
Președintele PMP apreciază că energia va fi o problemă strategică: Șantajul promovat de Rusia aduce în atenția noastră o situație nouă din punct de vedere geopolitic

Președintele Partidului Mișcarea Populară din România Cristian Diaconescu, a apreciat că „energia va fi o problemă strategică, indiferent dacă va fi verde sau nu.” „Șantajul promovat de Rusia, jocul practicat cu presiunea pe prețuri aduce în atenția noastră o situație nouă din punct de vedere geopolitic”, a afirmat Cristian Diaconescu. Liderul PMP a reliefat că trebuie să privim în propria ogradă și să observăm slăbiciunile manifestate de România în negocierile purtate cu UE pe strategia Green Deal.

„Negocierile au fost purtate de neprofesioniști, iar angajamentele luate sunt clar în defavoarea noastră. Nu mai vorbim de incapacitatea de a ne exploata propriile resurse și care ne duc la creșterea dependenței față de importuri. Așa am ajuns să importăm energie din Ungaria și Polonia, țări care nu dispun de resursele noastre. Ne aducem aminte de bătaia de joc din 2014, când am inaugurat gazoductul cu Republica Moldova, dar care s-a dovedit a fi ineficient”, a explicat Diaconescu.

Președintele PMP a transmis în trecut că Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că Moscova nu poate fi un partener comercial serios, de vreme ce gravitează doar în jurul propriilor interese geopolitice.

În încercarea de a-și diversifica furnizorii de energie, nevoie accentuată de criza prețurilor din ultima perioadă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional pentru a ajuta statele membre în propriile lor contacte în domeniul energiei.

„Există ceva specific la situația europeană. Dacă ne uităm la gaz și la furnizori, deși Gazprom și-a onorat contractele pe termen lung, nu a răspuns la cererea mai mare ca în anii precedenți. Așadar, Europa este astăzi prea dependentă de gaz, este prea dependentă de importurile de gaz. După cum am spus, importăm 90% din gazul pe care îl folosim. Iar acest lucru ne face vulnerabili. Răspunsul are legătură cu diversificarea furnizorilor”, a transmis von der Leyen într-o dezbatere organizată de Parlamentul European la mijlocul lunii octombrie. 

Pe termen mediu și lung, Uniunea Europeană va acționa ”în cinci domenii cheie”: consolidarea supravegherii piețelor de gaze și de carbon, evaluarea funcționării pieței de energie electrică, abordarea problemelor legate de volatilitatea prețurilor, stabilirea unor contacte cu furnizori străini de gaze, analizarea problemei privind stocarea gazelor, investiții în energii regenerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău