Președintele Letoniei: „Primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea R.Moldova și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale (Revista presei)

  • 03 Iunie 09:15
Președintele Letoniei: „Primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea R.Moldova și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale (Revista presei)

Ion Munteanu, învestit în postul de procuror general al R. Moldova. Expert: „o persoană comodă sistemului”, titrează Europa Liberă. Ion Munteanu, care a câștigat la 30 mai concursul repetat pentru postul de procuror general al R. Moldova, a intrat oficial în funcție, după ce Maia Sandu a semnat pe 1 iunie decretul prezidențial. Noul procuror general a depus jurământul în aceeași zi pentru un mandat de 7 ani. Numirea oficială a lui Munteanu în funcție are loc în a treia zi de la câștigarea concursului repetat, anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). El a trecut anterior procedura de evaluare a integrității financiare și etice, candidând la funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție. Numirea unui nou procuror general este una din condițiile Bruxelles-ului pentru ca R. Moldova să înceapă negocierile de aderare la UE. Noul procuror general, Ion Munteanu, va trebui să schimbe, în primul rând, percepția publică despre sistemul de procuratură, care se confruntă cu o „criză de imagine”, urmare a demiterii ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo și a multiplelor intervenții în legea procuraturii, a spus experta Mariana Kalughin. Într-o discuție cu Europa Liberă, experta a opinat că faptul că Ion Munteanu a exercitat interimatul la procuratura generală mai mult timp lasă senzația că ar fi o persoană „comodă sistemului.” O altă eventuală provocare a noului procuror general ar putea fi o posibilă criză a resurselor umane din sistem în contextul aplicării procedurii de vetting. Mariana Kalughin mai spune că Ion Munteanu trebuie „să aducă ce-i lipsește Procuraturii acum – o independență față de politic, transmite Radio Chișinău.

Ziarul Național comentează într-un pamflet cum au venit găgăuzii de la Comrat să bareze calea lui Antony Blinken, sosit într-o scurtă vizită la Chișinău. Autorul pamfletului scrie „că după ce au votat la alegeri pentru taburetul lui Șor, care a furat un miliard de dolari, găgăuzii și-au asigurat viitorul și nu ar trebui să le mai pese cine vine pe la noi. Acum iese că e viceversa: nu Șor le asigură viitorul, ci ei asigură viitorul lui Șor... Cum să obligi niște bieți pensionari să aibă grijă de viitorul unui miliardar? S-a ajuns până la aceea că unii funcționari găgăuzi au fost siliți să-și lase birourile și să meargă la Chișinău să protesteze împotriva lui Blinken în orele de lucru”, scrie Ziarul Național.

Și Deschide.md, într-o sinteză săptămânală semnată de Vitalie Vovc, se referă la „manifestările putleriștilor” cu ocazia vizitei secretarului de stat american Antony Blinken la Chișinău. În primul rând, cele din stradă, însă mai cu seamă mă interesează cele din spațiul mediatic, toate au în spate organizatori cu nume și prenume, cu legături inclusiv financiare, care ar putea să intereseze tare multă lume, poate chiar și pe Blinken, scrie autorul.

Spațiul mediatic al R. Moldova continuă să fie expus influenței rusești prin intermediul mass-mediei deținute de cetățeni ai Federației Ruse sau controlate de politicieni pro-ruși. Mai multe televiziuni și site-uri au fost blocate, dar acestea sunt în continuare prezente, pe alte frecvențe sau pe alte pagini web. Ziarul de Gardă a analizat cine sunt proprietarii posturilor de televiziune și ai site-urilor conectate la Moscova și cum s-a schimbat piața mediatică din R. Moldova după deciziile autorităților de a suspenda și retrage licențele de emisie ale unor televiziuni și de a bloca mai multe site-uri ce promovează narative rusești.

Jurnal.md reține declarația președintelui Letoniei: Următoarele ținte ale lui Putin sunt Moldova, statele baltice și țările din Caucaz și Asia Centrală. Președintele rus Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina și a pus ochii pe trei noi ținte pentru a reconstrui imperiul rus, a avertizat președintele Letoniei, relatează The Sun, citat de G4media.ro. Edgars Rinkevics a declarat că acapararea țărilor baltice va fi a doua etapă a planului dictatorului de la Kremlin. Rinkevics a făcut o evaluare asupra viitorului instabil al securității europene în fața unei Rusii din ce în ce mai agresive. El a spus că toate rezultatele războiului de 27 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei vor duce probabil la mai multe vărsări de sânge, deoarece Kremlinul este ghidat de „resentimentele pentru imperiul pierdut”. „Dacă Rusia simte că a câștigat în Ucraina, tentația va fi ca ea să continue… dacă simte că a fost învinsă, dorința va fi de răzbunare”, a spus Rinkevics. Iar „primele ținte” ale misiunii lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic vor fi cucerirea Moldovei și a regiunilor Caucazului și Asiei Centrale, a mai spus el. Această acaparare de terenuri ar putea include țări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, precum și Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan – toate acestea fiind ținte susținute ale influenței rusești. Ordinea de securitate a Europei va fi amenințată pentru „ani, dacă nu chiar decenii de acum înainte”, a avertizat Rinkevics în timpul vizitei sale în Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău