Președintele Germaniei a temperat aspirațiile Georgiei la o aderare grabnică la UE și NATO

  • 07 Octombrie 2019 15:00
Președintele Germaniei a temperat aspirațiile Georgiei la o aderare grabnică la UE și NATO

Germania va susține obiectivele pe termen lung ale Georgiei de raliere la Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat luni președintele german Frank-Walter Steinmeier la începutul vizitei sale de trei zile în această țară, informează dpa, preluat de Agerpres.

Totodată, el a temperat speranțele unei aderări rapide a acestei țări din Caucaz la vreuna dintre cele două organizații.

Referindu-se aparent la regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, Steinmeier a spus că Germania "este conștientă de faptul că Georgia nu se află într-o vecinătate ușoară".

Implementarea pachetului de măsuri convenite între Georgia și NATO, pentru ca republica - ce are o frontieră comună cu Rusia, la nord - să se alinieze standardelor NATO nu a fost nici pe departe lipsită de ambiție, a spus Steinmeier.

El a subliniat că forțele militare germane și georgiene cooperează deja, de exemplu în Afganistan. Totodată, el a atenționat că situația care va urma unui probabil Brexit nu va deveni mai ușoară.

După ce a discutat cu Steinmeier, președinta georgiană Salome Zurabișvili a declarat că Georgia se bazează pe sprijinul Germaniei și al Occidentului în detensionarea disputei cu Rusia cu privire la regiunile separatiste susținute de aceasta.

Zurabișvili a exprimat înțelegere pentru faptul că aspirațiile Georgiei de a adera la NATO trebuie tratate cu grijă, nu doar din precauție față de reacția Rusiei. Însă ea a amintit totodată că Rusia s-a opus fără succes, în 2004, aderării republicilor baltice la NATO.

Referitor la întrevederea care a avut loc luna trecută la New York, în marja Adunării Generale a ONU, între miniștrii de externe rus și georgian, Zurabișvili a spus că nu au fost convenite noi acțiuni.

Steinmeier are de asemenea programate la Tbilisi discuții cu premierul georgian Giorgi Gakharia și cu președintele Parlamentului, Irakli Kobakhizein.

Înainte de a pleca din Berlin, Steinmeier a subliniat, într-un interviu pentru publicația georgiană Kwiris Palitra, importanța programelor bilaterale de training vocațional și educațional ca mijloc de a le oferi tinerilor georgieni șansa de a obține calificări ce sunt extrem de necesare pentru economia Georgiei. "Acest lucru va presupune, de asemenea, mai multe investiții germane", a spus Steinmeier, care a sosit în Georgia cu o delegație economică.

În interviul pentru publicația georgiană, el a vorbit de asemenea despre Georgia ca destinație turistică, despre aspirațiile Georgiei de a adera la NATO și despre faptul că mii de georgieni înaintează cereri de azil în Germania în fiecare an, în pofida faptului că georgienii se pot bucura de călătorii de termen scurt fără viză, în conformitate cu acordul de asociere cu UE.

Steinmeier se va deplasa de asemenea în regiunea Kakheti, iar în ultima zi a vizitei sale se va întâlni cu elevi din capitala regională Telavi.

Este planificată și o vizită la Misiunea UE de Monitorizare (EUMM) din Mukhrani, la frontiera cu Osetia de Sud, teritoriu separatist recunoscut doar de Rusia și de câteva state.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău