Președintele CEC Dorin Cimil: „Nesancționarea discursului de ură a avut un impact negativ asupra procesului electoral din 2020”

  • 12 Februarie 2021 10:55
Președintele CEC Dorin Cimil: „Nesancționarea discursului de ură a avut un impact negativ asupra procesului electoral din 2020”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, consideră că neadoptarea sancționării discursului de ură ori instigare la ură a avut un impact negativ asupra procesului electoral prezidențial, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, într-un interviu acordat ieri unui post de radio, Dorin Cimil a declarat că Parlamentul Republicii Moldova mai are restanțe la modificarea și completarea Codului Electoral.

„Deputații au votat în luna august 2020 în prima lectură proiectul 263, care are și avizul Comisiei de la Veneția și al OSCE/ODIHR, dar nu au adoptat proiectul și în a doua lectură. Analiza procesului electoral care a avut loc în scrutinul prezidențial, arată că neadoptarea modificărilor a adus un impact negativ procesului electoral – este vorba de reglementarea și de penalizarea discursurilor de instigare la ură ori a aprecierilor rasiste, sexiste sau de alt gen în campania electorală”, a spus șeful de la CEC.

În același timp, oficialul a menționat că pentru asigurarea participării la vot a tuturor cetățenilor moldoveni,  inclusiv a celor aflați peste hotare, Parlamentul ar trebui să introducă votul prin corespondență și votul electronic. ”Alternativă la votul propriu zis poate fi votul prin corespondență ori votul electronic. Aceste două alternative sunt cele mai comode pentru situația Republicii Moldova pentru că implică cheltuieli care pot fi acoperite”, a specificat Dorin Cimil.

Șeful administrației electorale centrale a adăugat că o analiză completă a procesului electoral de anul trecut va avea loc la Conferința post electorală, care va fi organizată la Chișinău în perioada 18-19 februarie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău