Președintele CEC, despre deschiderea celor 42 de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului
-
23 Octombrie 2020 08:03
Raționamentul deschiderii a 42 de secții de votare de către Comisia Electorală Centrală pentru alegătorii din stânga Nistrului ține de faptul că la ultimele trei scrutine, numărul alegătorilor transnistreni a crescut continuu. O declarație în acest sens a făcut președintele CEC, Dorin Cimil, notează IPN.
Totodată, oficialul face trimitere către Codul Electoral al Republicii Moldova care stipulează admiterea tuturor cetățenilor la urna de vot, fie că locuiesc pe malul stâng al Nistrului, fie că locuiesc pe malul drept.
„S-a decis deschiderea unui număr de secții suficient ca să venim în corespundere cu prevederile Codului Electoral, și anume cu Articolul 32 care stabilește câteva criterii pentru a identifica un număr optim de secții de votare pentru cetățenii care au domiciliul în stânga Nistrului. Avem un număr de 238 de mii de cetățeni care au statut permisiv de vot și avem o istorie a exprimării votului pentru ultimele scrutine, cea mai mare cifră fiind de 37 de mii de persoane care și-au exprimat votul în 2019”, a declarat Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.
Întrebat cum are de gând Comisia Electorală Centrală să lupte cu fenomenul transportului organizat pentru alegătorii din regiune, președintele CEC face trimitere la o hotărâre a instituției adoptată recent, dar și la o notă protocolară expediată candidaților la funcția de președinte.
„Noi am rezolvat acea problemă care nu a fost rezolvată de Parlamentul Republicii Moldova urmare a adreselor Curții Constituționale din 2016. Printre acele chestiuni era și problema transportului organizat a alegătorilor către secțiile de votare. În situația în care problema nu a fost rezolvată la nivel legislativ, am decis noi să venim cu o soluție. CEC a pronunțat o circulară în care a atenționat și interzice transportarea organizată a alegătorilor, precum am avut și o notă protocolară către toți concurenți electorali, dar și către toți alegătorii privind combaterea fenomenului transportării organizate alegătorilor”, a adăugat președintele CEC.
Potrivit documentului adoptat de către membrii CEC, între orele 7:00 – 21:00, se interzice organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, transportării alegătorilor la secția de votare; efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați; a efectua transportarea alegătorilor la secția de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportarea alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.
Cât despre o eventuală amânare a scrutinului, Dorin Cimil precizează că unicul organ care are dreptul să decidă dacă scrutinul va avea loc sau nu, este Parlamentul Republicii Moldova.