Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, la conferința de presă comună cu Igor Grosu: Ne dorim să deveniți un stat membru al UE cât mai curând posibil

  • 31 Mai 16:02
Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, la conferința de presă comună cu Igor Grosu: Ne dorim să deveniți un stat membru al UE cât mai curând posibil

Irlanda susține aspirațiile europene ale Rep. Moldova și apreciază generozitatea cetățenilor moldoveni și suportul oferit refugiaților ucraineni. Declarații în acest sens a făcut președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, la conferința de presă comună cu președintele Parlamentului Rep. Moldova, Igor Grosu. La rândul său, Igor Grosu a salutat decizia Irlandei de a-și deschide o ambasadă la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a subliniat similitudinile dintre Rep. Moldova și Irlanda, atât în ceea ce privește istoria, cât și în parcursul european al celor două țări. Șeful Legislativului Rep. Moldova a salutat decizia Irlandei de a deschide o ambasadă la Chișinău, calificând acest pas drept un eveniment diplomatic semnificativ:

„Am trecut în revistă evenimentele și situația politică economică din Rep. Moldova. Am ajuns la concluzia că Irlanda și Rep. Moldova au mai multe similitudini, atât în istoria, dar și în parcursul lor european și că avem ce învăța unii de la alții. Am mulțumit pentru decizia de a deschide ambasada Irlandei la Chișinău, un eveniment politic diplomatic foarte puternic, ceea ce ne determină să fim și mai insistenți în cazul asigurării unei interconexiuni aeriene mai bune între țările noastre. Sigur că am discutat despre diaspora noastră. Am menționat despre progresele noastre în procesul de integrare europeană și am rugat colegii irlandezi să ne susțină în continuare în procesul de deschidere oficială a negocierilor de aderare. Vom continua să acordăm suport refugiaților ucraineni, care luptă nu doar pentru libertatea lor, dar și pentru libertatea noastră. Am discutat și alte subiecte: legat de vize, recunoașterea permisului de conducere, actelor de studii și alte subiecte importante pentru cetățenii noștri”, a spus Igor Grosu.     

Președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, și-a exprimat aprecierea pentru contribuțiile cetățenilor moldoveni la dezvoltarea economică și socială a statului irlandez și a reiterat sprijinul ferm al țării sale pentru aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, oficialul a remarcat generozitatea oamenilor din Rep. Moldova și sprijinul oferit cetățenilor ucraineni în contextul crizei actuale: 

În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru miile de cetățeni moldoveni, pe care i-ați împrumutat nouă ca țară, pentru că ei au o contribuție minunată la dezvoltarea economică și socială a țării noastre. Și al doilea motiv pentru care mă aflu aici este cererea Rep. Moldova de aderare la UE. Vreau să vă spun că nu pur și simplu susținem acest demers și dorința de a deveni membre a UE, dar sprijinim cu mare entuziasm și ne dorim să deveniți membri cât mai curând posibil. În al treilea rând, sunt aici pentru a saluta generozitatea Guvernului Rep. Moldova și a moldovenilor ca popor, pentru că au permis tranzitul a peste un milion de cetățeni ucraineni pe teritoriul țării. Acum știu că se află pe teritoriul țării dumneavoastră peste 120 de mii de ucraineni. Vom sprijini și susține și mai mult suportul pentru Rep. Moldova în aceste circumstanțe destul de grele”, a declarat Seán Ó Fearghaíl.

Precizăm că aceasta este prima vizită în Rep. Moldova a unui oficial irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.

Republica Moldova și Irlanda au stabilit relații diplomatice la 30 septembrie 1999.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău