Președintele Bulgariei și-a dat acordul pentru trimiterea de arme și muniții în Ucraina

  • 23 Decembrie 2022 14:55
Președintele Bulgariei și-a dat acordul pentru trimiterea de arme și muniții în Ucraina

Președintele Bulgariei, prorusul Rumen Radev, și-a dat în sfârșit acordul pentru transportul de arme, muniții și echipamente militare către Ucraina, decizia fiind publicată vineri în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.

Parlamentul de la Sofia a aprobat ajutorul, evaluat la circa 10 milioane de euro, vinerea trecută, cu o amplă majoritate, doar deputații socialiști (foști comuniști) și ultranaționaliști votând împotrivă.

Țara balcanică, un aliat apropiat al Rusiei de-a lungul istoriei, s-a opus până acum trimiterii de arme în Ucraina.

Radev însuși a susținut că trimiterea de ajutor militar Ucrainei ar însemna ca Bulgaria să se implice în conflict și să-l prelungească.

Bulgaria, a cărei armată dispune în principal de armament de producție sovietică, a fost, alături de Ungaria, singurul partener al NATO și al Uniunii Europene care nu a trimis ajutor militar țării invadate de Rusia în februarie anul acesta.

Deși se păstrează secretul în legătură cu tipurile de arme care vor fi trimise la Kiev, surse militare au declarat pentru EFE, la Sofia, că sunt donate tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, cu tehnologie sovietică, pe care Ucraina le folosește deja pentru a doborî drone de producție iraniană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău