Președintele Băncii Mondiale: Invazia Rusiei în Ucraina a generat o criză alimentară. Ar putea avea loc un salt „uriaș” la prețurile alimentelor

  • 22 Aprilie 2022 13:41
Președintele Băncii Mondiale: Invazia Rusiei în Ucraina a generat o criză alimentară. Ar putea avea loc un salt „uriaș” la prețurile alimentelor

Lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare generate de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, potrivit G4media.ro.

Acesta a declarat pentru BBC că, dacă această criză continuă, creșterile record ale prețurilor la alimente vor împinge sute de milioane de oameni în sărăcie și vor scădea nivelul de nutriție, notează sursa citată

Banca Mondială a calculat că ar putea avea loc un salt „uriaș” de 37% la prețurile alimentelor.

Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școlarizarea”.

Într-un interviu acordat editorului economic al BBC, Faisal Islam, dl Malpass, care conduce instituția însărcinată cu reducerea sărăciei la nivel mondial, a declarat că impactul asupra săracilor a făcut ca aceasta să fie „un tip de criză nedreaptă… ceea ce a fost valabil și pentru Covid”.

„Este o catastrofă umană, ceea ce înseamnă că nutriția scade. Devine, de asemenea, o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în această privință, nu au provocat-o și văd că prețurile cresc”, a declarat el în marja reuniunilor FMI-Banca Mondială de la Washington.

Creșterile de prețuri sunt ample și profunde, a spus el: „Afectează alimentele de toate felurile, uleiurile, cerealele, iar apoi ajunge la alte culturi, la culturile de porumb, pentru că acestea cresc atunci când crește grâul”.

Acesta a spus că există suficientă hrană în lume pentru a hrăni pe toată lumea, iar stocurile globale sunt mari în comparație cu standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de împărțire sau de vânzare pentru ca alimentele să ajungă acolo unde este nevoie de ele.

De asemenea, dl Malpass a descurajat țările să subvenționeze producția sau să plafoneze prețurile.

În schimb, a spus el, trebuie să se pună accentul pe creșterea aprovizionării cu îngrășăminte și alimente în întreaga lume, alături de asistența specifică pentru cei mai săraci oameni.

Șeful Băncii Mondiale a avertizat, de asemenea, asupra unei „crize în interiorul crizei” care ar putea apărea din cauza incapacității țărilor în curs de dezvoltare de a-și plăti datoriile mari și pandemice, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.

„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă pentru unele țări, nu știm cât de departe va merge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate din cauza datoriilor, fie prezintă un risc ridicat de a fi în dificultate din cauza datoriilor”, a spus el.

„Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor, cel mai bun lucru de făcut este să începem din timp să acționăm din timp pentru a găsi modalități de a reduce povara datoriei pentru țările care au o datorie nesustenabilă, cu cât amâni mai mult, cu atât este mai rău”, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău