Președintele Agenției antidoping japoneze: ''Atleții ruși nu ar trebui să participe la Rio''

  • 03 Decembrie 2015 18:01
Președintele Agenției antidoping japoneze: ''Atleții ruși nu ar trebui să participe la Rio''

Responsabilul japonez al luptei împotriva dopajului a declarat pentru AFP că atleții ruși ''nu ar trebui să participe'' la Jocurile Olimpice de la Rio și a promis că va lucra zi și noapte pentru ca JO 2020 de la Tokyo să nu fie afectate de dopaj.

''Consider că ar trebui să fim foarte duri cu Rusia'', a declarat președintele Agenției japoneze antidoping, Shin Asakawa, care consideră că, la mai puțin de nouă luni de JO, îi rămâne prea puțin timp atletismului rus să demonstreze că și-a rezolvat problema dopajului.

''Nimeni nu vrea Jocuri Olimpice la care toată lumea să aibă dubii în privința rezultatelor. Din perspectiva antidoping, eu nu cred că atleții ruși ar trebui să participe la Rio'', a adăugat el.

Asakawa a estimat că mai este mult de lucru pentru ca JO din țara sa să nu fie afectate de dopaj: ''Mai avem cinci ani și numeroase nopți albe pentru a face în așa fel ca asta să nu se întâmple. Noi credem într-un Tokyo 2020 curat. Însă, dacă nu le putem promite sportivilor că putem elimina aceste scandaluri, atunci vom fi pierdut chiar înainte de start''.

Asakawa face apel la un ''plan mult mai strict'' împotriva dopajului ''ținând cont de circumstanțele actuale'', altfel ''putem avea o altă țară în această situație, după Rusia''. După părerea lui, ''există întotdeauna riscul ca guverne sau agenții antidoping să fie complice''.

O comisie de anchetă independentă mandatată de Agenția mondială antidoping a publicat la începutul lunii noiembrie un raport care a pus în lumină un dopaj organizat în atletismul rus, cu complicitatea agenției antidoping RUSADA. Imediat după aceea, Federația internațională de atletism (IAAF) a suspendat Rusia din toate competițiile de atletism.

Kenya se află și ea în vizorul IAAF, care face în aceste zile o anchetă asupra acuzațiilor de corupție și dopaj. Luni, trei înalți responsabili ai Federației kenyene de atletism, între care președintele său Isaiah Kiplagat, au fost suspendați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău