Președinta R. Moldova i-a retras cetățenia lui Alexandr Kalinin / DOC

  • 28 Noiembrie 2023 10:58
Președinta R. Moldova i-a retras cetățenia lui Alexandr Kalinin / DOC

Președinta, Maia Sandu, i-a retras cetățenia Republicii Moldova politicianului pro rus, Alexandr Kalinin. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite Radio Chișinău.

Alexandr Kalinin este liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova. Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.

Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.

Alexandr Kalinin, este investigat penal, alături de alte persoane, într-un dosar privind propaganda războiului, scrie Europa Liberă.

De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

În unul dintre video-uri, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

Conform Legii Nr. 1024 privind cetățenia Republicii Moldova din 02-06-2000

Articolul 23. Retragerea cetățeniei

(1) Cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care:
           

  1. a) a dobîndit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informație falsă, prin ascunderea unor date pertinente sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  2. b) s-a înrolat benevol în forțe armate străine;

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău