Președinta Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: „Poziția noastră cu privire la retragerea trupelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta presupune inclusiv retragerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care sunt o amenințare de securitate”

  • 22 Septembrie 2021 20:59
Președinta Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: „Poziția noastră cu privire la retragerea trupelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta presupune inclusiv retragerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care sunt o amenințare de securitate”

Președinta Maia Sandu a cerut de la tribuna Adunării Generale a ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a exprimat opinia pentru o soluție pașnică și politică a conflictului transnistrean.

Vedem tot mai multe crize de securitate în lume. Când ne referim la regiunea noastră, suntem îngrijorați de deteriorarea situației de securitate la Marea Neagră. Republica Moldova este un stat pașnic. Noi rămâne ferm pe poziția de a găsi o soluție pașnică, politică a conflictului din regiunea transnistreană din țara noastră, soluție bazată de respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova (...). În spiritul neutralității Republicii Moldova, vreau să reiterăm că poziția noastră cu privire la retragerea trupelor ruse completă și necondiționată rămâne neschimbată. Această retragere presupune inclusiv retragerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care sunt o amenințare de securitate și de mediu”.

În discursul său, președinta Maia Sandu a mai spus că una dintre preocupările întregii lumi, precum și a Chișinăului, rămâne erodarea democrației, menționând riscurile pe care le aduc dezinformarea și corupția. Președinta Rep. Moldova a propus ca întreaga comunitate internațională să aibă un răspuns împotriva corupției.

Corupția a transformat până nu demult Republica Moldova într-un stat capturat. Corupția a devenit o amenințare pentru democrația și pentru securitatea Republicii Moldova. Diverse grupuri au folosit Republica Moldova ca să spele bani prin instituțiile noastre înainte de a-i transfera peste hotare. Am reușit să facem față acestor amenințări. Acum principala noastră preocupare e să întărim sistemul nostru de justiție”.

Maia Sandu a mai spus că printre preocupările globale sunt schimbările climatice și pandemia de COVID-19, menționând că Republica Moldova, a fost, precum și celelalte țări, lovită de pandemie. Șefa statului a mulțumit partenerilor externi pentru ajutorul oferit în lupta cu COVID-19. De asemenea, președinta Maia Sandu a spus la ONU că Republica Moldova este un bun loc pentru investiții.

Avem un puternic mandat pentru schimbare, să curățim statul de corupție, să reformăm sistemul de justiție, să muncim pentru a conecta Republica Moldova cu Uniunea Europeană, prin poduri și conexiuni electrice și de gaz. Noi suntem parte a trei zone de liber schimb, două cu UE și cu alta cu vecinii noștri din Est. Noi putem oferi bune oportunități de business pentru ambii. Noi avem o populație educată și muncitoare. Noi devenim un loc bun pentru investiții. Acum un an aceste lucruri erau doar speranțe, azi noi am început să transformăm aceste speranțe în realități”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău