Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole: Voi continua eforturile pentru consolidarea independenței Curții Constituționale

  • 10 Noiembrie 2023 14:42
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole: Voi continua eforturile pentru consolidarea independenței Curții Constituționale

„Curtea Constituțională este o autoritate de jurisdicție menită să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților omului în concordanță cu prevederile Constituției”, se menționează într-un comunicat publicat pe pagina Curții Constituționale, sub semnătura președintei Curții Constituționale, citată de Radio Chișinău.

„Stimați cetățeni! Stimați reprezentanți ai mass media! La multele întrebări care mi-au fost adresate de către jurnaliști în legătură cu alegerea mea în calitate de Președinte al Curții Constituționale, vreau să fac următoarea precizare. Astăzi, cu majoritate de voturi, colegii m-au ales în calitate de Președinte și le mulțumesc pentru încrederea acordată” se menționează în comunicat. 

„Curtea Constituțională este o autoritate de jurisdicție menită să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților omului în concordanță cu prevederile Constituției. 

Vreau să subliniez, în mod special, că principiile mele profesionale rămân aceleași. Voi continua eforturile pentru consolidarea independenței Curții Constituționale, pentru creșterea calității actelor jurisdicționale emise de Curte, examinarea cauzelor în strictă conformitate cu prevederile Constituției, cu jurisprudența CtEDO, a altor instituții judiciare ale Uniunii Europene și în spiritul democrației și al statului de drept. De asemenea, împreună cu colegii vom continua să asigurăm principiul transparenței în activitatea Curții. 

Sunt principii fără a căror respectare curțile constituționale își pierd din legitimitate, fiind afectată inclusiv imaginea lor de gardieni efectivi ai drepturilor fundamentale”, se mai menționează în comunicatul semnat de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău